Ingezonden persbericht

P E R S B E R I C H T

Van het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog'

Platform keert zich tegen toestemming en medewerking Amerikaanse militaire transporten door Nederland

UTRECHT, 8 april 2003 - Uit de brief over Irak van de Nederlandse regering die vandaag naar buiten gebracht werd (DAM-201/03), wordt duidelijk dat er op korte termijn weer Amerikaanse militaire transporten richting de Golfregio door Nederland plaats zullen vinden. De op handen zijnde transporten werden ook bevestigd in een brief van de burgemeester van Rotterdam, vandaag, aan de gemeenteraad.

Het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' keert zich sterk tegen deze nieuwe steun aan de oorlog, die ook geheel in strijd is met het overeengekomen beleid dat de Nederlandse regering de oorlog niet militair zal ondersteunen.
Nu de desastreuze humanitaire gevolgen ervan steeds duidelijker worden, is het des te schokkender dat de regering kennelijk een andere koers vaart en feitelijk actieve medewerking aan de oorlog levert.

Brief aan Nederlandse gemeenten

Het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' heeft vandaag, met het oog op de aankondiging van nieuwe transporten, een brief gestuurd naar Nederlandse gemeenten waarvoor geldt dat de kans groot is dat transporten over hun grondgebied plaats zullen vinden. Deze gemeenten wordt met klem opgeroepen bezwaar tegen de transporten aan te tekenen. (zie bijlage onderaan dit bericht) Dezelfde gemeenten zijn twee maanden geleden ook door het Platform benaderd, vlak voor de stroom van militaire transporten in de tweede helft van februari. In diverse gemeenteraden zijn naar aanleiding van deze brief vragen gesteld en moties ingediend, ondermeer in Weert, Rotterdam, Zaanstad en Eemsmond (waaronder ook de Eemshaven valt), en in Provinciale Staten van Groningen.

Stroom van gewonden zwelt aan

In de oorlog zijn per 4 april (dus voor het begin van de gevechten in Bagdad) naast zo'n duizend Iraakse en 89 Britse en Amerikaanse militaire,n ook minstens 1000 Iraakse burgers gedood en meer dan 5000 gewond (zie het Britse dagblad The Guardian van 4 april jl. en de website www.iraqbodycount.org). Persberichten uit Bagdad gaven gisteren aan dat de ziekenhuizen de stroom gewonden niet meer aankunnen. De infrastructuur van het land is deels verwoest, in het zuiden heerst gebrek aan voedsel en water. In vele plaatsen wordt geplunderd. Het lijkt het Platform dan ook bijzonder onwenselijk om gezien de situatie in Irak mee te werken aan transporten van militair materieel bedoeld om in de oorlog tegen Irak in te zetten.

Noten voor de pers:


* De tekst van de brief vindt u als bijlage bij dit persbericht

* Woordvoerders van het Platform Tegen de 'Nieuwe Oorlog' zijn:
Karel Koster, 06-13223359, 030-2714376
Jan Schaake, 030-2714376, e-mail: o43@kerkenvrede.nl


* Actueel vredesnieuws uit binnen- en buitenland is beschikbaar op de samenwerkende websites:

http://www.wereldcrisis.nl
http://www.vredessite.nl


* Alle eerder uitgebrachte persberichten van het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog' op: http://www.omslag.nl (bij 'pers')


* Alle lokale anti-oorlogsplatforms in Nederland op: http://vredessite.nl/nieuweoorlog/platforms.html


* Een overzicht van anti-oorlogsactiviteiten in Nederland op: http://vredessite.nl/nieuweoorlog/actieoverzicht.html

Platform TEGEN DE 'NIEUWE OORLOG'
p/a Vredescentrum O'43
Postbus 1528 - 3500 BM Utrecht
Tel. 030-2714376 - Fax 030-2714759
e-mail: o43@kerkenvrede.nl - website: www.wereldcrisis.nl Postgiro 9474165

Aan afdelingen van partijen in gemeenten en provincies langs de transportroutes voor oorlogsmaterieel op weg naar Irak

Utrecht, 8 april 2003

Geachte heer, mevrouw,

De minister van buitenlandse zaken heeft vandaag in een brief aan de Tweede Kamer aangekondigd dat nieuwe Amerikaanse militaire transporten over Nederlands grondgebied worden geleid. In eerdere brieven van ons aan u begin februari, dus voor de oorlog, wezen we op de mogelijkheid dat deze transporten door uw gemeenten worden geleid. Nu komt er kennelijk nog een reeks transporten aan, die vermoedelijk bestaan uit materieel en voertuigen bestemd voor de niet door de Verenigde Naties gelegitimeerde en dus illegale oorlog in Irak. Een oorlog waarover het officiele regeringsstandpunt is dat zij door Nederland niet militair wordt ondersteund, hoewel wij de medewerking aan de Amerikaanse militaire transporten niet anders kunnen zien dan militaire ondersteuning. Wij willen er met klem bij u op aandringen om in uw gemeente bezwaar aan te tekenen tegen deze transporten, mochten ze inderdaad door uw gemeente of provincie worden geleid.

In de oorlog zijn per 4 april (dus voor het begin van de gevechten in Bagdad) zo'n duizend Iraakse en 89 Brits/Amerikaanse militairen daarnaast ook minstens 1000 Iraakse burgers gedood en meer dan 5000 gewond (zie het Britse dagblad The Guardian van 4 april jl. en het website www.iraqbodycount.org). Persberichten uit Bagdad gisteren gaven aan dat de ziekenhuizen de stroom gewonden niet meer aankunnen.
De infrastructuur van het land is deels verwoest, in het zuiden heerst gebrek aan voedsel en water. In vele plaatsen wordt geplunderd. Met het uit elkaar vallen van de bestaande gezagsstructuur valt nog veel meer ellende voor de Iraakse bevolking te verwachten. Het lijkt ons, gezien de positie van Nederlandse regering dat ze militair niet meewerkt aan de oorlog, bijzonder onwenselijk om dat toch te doen.

Met vriendelijke groet,
namens het Platform tegen de 'Nieuwe Oorlog',

Karel Koster
Jan Schaake

=== Einde persbericht ============================================


-- Lees ZOZ - Tijdschrift voor doen-denkers - Vraag proefnummer Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - omslag@omslag.nl Postbus 81 - 5600 AB Eindhoven - 040-2910295 - http://www.omslag.nl