ECN


Petten, 8 april 2003

ECN koopt vijf Nordex windturbines

Het Energieonderzoek Centrum Nederland heeft het contract getekend voor de aankoop van vijf Nordex N80/2,5 MW windturbines voor plaatsing op ECNs nieuwe Windturbine Testpark in de Wieringermeer. Met de aankoop is een bedrag gemoeid van ongeveer 11 miljoen Euro.

De Nordex N80 windturbine is momenteel een van de grootste commercieel verkrijgbare windturbines ter wereld. De turbines hebben een ashoogte van 80 meter en een tiphoogte van 120 meter, gelijk aan de hoogte van het restaurant van de Euromast. De diameter van de rotor is 80 meter, dit betekent dat het rotoroppervlak ongeveer gelijk is aan de oppervlakte van een voetbalveld. De turbines leveren per jaar ongeveer 30.000.000 kWh aan elektrische energie. Deze duurzame stroom voldoende voor de elektriciteitsvoorziening van zon 8000 Nederlandse huishoudens. De plaatsing van de vijf turbines is voorzien in november 2003.

De vijf Nordex turbines komen te staan op het Windturbine Testpark van ECN in de Wieringermeer. Deze unieke onderzoeksfaciliteit omvat behalve de vijf Nordex turbines ook vier andere locaties voor prototypes. Windturbinefabrikanten hebben hier de mogelijkheid hun prototypes met behulp van ECN te testen, te optimaliseren en te laten certificeren. Zo werd hiertoe recent de Deense NEG Micon NM92 windturbine geplaatst, met 92 m rotordiameter de grootste windturbine in Nederland.

ECN heeft met de aankoop van de vijf Nordex windturbines de mogelijkheid om fundamenteel onderzoek aan grote windturbines in parkopstelling te verrichten. Dit is nodig omdat meer en nauwkeurigere kennis nodig is voor het ontwerpen van de nieuwe generatie grote windturbines. Het onderzoekprogramma omvat onder meer de bestudering van de onderlinge beïnvloeding ten gevolge van zogeffecten, het optimaliseren van turbineregelingen, het verder verbeteren van de energieopbrengst en het onderzoeken van de feitelijke invloed op de vogels in de omgeving van de turbines. Een belangrijk argument voor de keuze van Nordex als leverancier was de grote bereidheid om aan dergelijk onderzoek mee te werken. In het contract met Nordex is een overeenkomst opgenomen waarin de onderzoeksaspecten zijn vastgelegd.

Teneinde het onderzoek en de metingen mogelijk te maken beschikt het testpark over een geavanceerde meetinfrastructuur, bestaande uit onder meer optische meetsensoren, glasvezelverbindingen en meetmasten. Meetmasten zijn nodig om op de juiste hoogten de klimatologische omstandigheden met name windsnelheid en windrichting nauwkeurig te kunnen meten. De eerste meetmast van 108 m hoog wordt eind april geplaatst.

De realisatie van het testpark wordt onder meer financieel ondersteund door de Provincie Noord Holland en het Ministerie van Economische Zaken.
---

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met ECN persvoorlichting, Conny Ruitenburg, telefoon 0224 - 56 4050

Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), Postbus 1, 1755 ZG Petten. Informatie: info@ecn.nl