Korps: Friesland, plaats: Fryslân 17-04-2003
Politieberichten van 16/4 (13.00) t/m 17/4 (07.00)

Terschelling: dodelijke aanrijding
De namen van de slachtoffers zijn: Peter Rene Pals, oud 37 jaar, gewoond hebbende te Terschelling West (motorrijder) en Hendrik Grunstra, oud 63 jaar, gewoond hebbende te Sneek (fietser) Zie ook de politieberichten van 16/4 (van 07.00 uur t/m 13.00 uur)

Leeuwarden: inbraak
Van dinsdag op woensdag werd ingebroken in de kelderruimte van een horecagelegenheid aan de Grote Hoogstraat. De toegangsdeur werd vernield. Uit de kelder ruimte werd een elektrische gitaar weggenomen. De waarde van de gitaar is niet bekend. De eigenaar van de gitaar, een 24-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Fryslân: afvaltransportcontrole
Woensdag tussen 08.30 uur en 14.30 is een zogenaamde afvaltransportcontrole gehouden door zes politiemensen o.a. van het Bureau Milieuhandhaving, douane en provincie Fryslân. In totaal werden 20 voertuigen gecontroleerd, te weten; afvaltransport (negenmaal), vervoer gevaarlijke stoffen (driemaal), een koelwagen en zevenmaal overig. Er werden acht overtredingen geconstateerd. Eenmaal proces-verbaal voor incomplete uitrusting, eenmaal voor het ontbreken van beschermkragen voor gasflessen, eenmaal voor het niet hebben van een begeleidingsdocument, eenmaal voor het niet emissiearm uitrijden van mest, tweemaal voor het niet hebben van een eurovignet, eenmaal voor een verlopen APK en eenmaal voor het niet in orde hebben van de verlichting.

Haskerdijken: aanrijding met letsel
Woensdag om 14.35 uur reed een 72-jarige fietser uit Haskerdijken op het fietspad naast de Rijksstraatweg. Hij kwam uit de richting van Heerenveen en ging in de richting van Akkrum. Ter hoogte van de kruising met het Hellingpad sloeg de fietser zonder richting aan te geven linksaf. Twee fietsers, een 13-jarige inwoonster van Terherne en een 14-jarige inwoner van Terherne, reden in dezelfde rijrichting op het fietspad en wilden de inwoner van Haskerdijken inhalen. Ondanks een poging daartoe konden de twee de oudere fietser niet meer ontwijken. De man is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis.

Franeker: weigeren bloedproef
Woensdag om 16.40 uur werd een 69-jarige snorfietser uit Sexbierum gecontroleerd op de Franekerweg in de richting van Dongjum. Deze weg is gesloten voor fietsers snor- en bromfietsers. Andere weggebruikers moesten voor de snorfietser uitwijken. Waarschijnlijk had de man gedronken. Op straat mislukte het blazen driemaal. Op het bureau in Harlingen werd, omdat het blazen niet ging, een bloedproef gevorderd. Ook dit werd door de man geweigerd. De man kreeg hiervoor een proces-verbaal, tevens kreeg hij een rijverbod van 12 uur.

Leeuwarden; winkeldief aangehouden
Woensdag om 17.05 nam een 25-jarige inwoner van Leeuwarden 18 blikjes bier met een waarde van 12,75 euro weg uit een supermarkt aan het Hoeksterpad. Via een gesloten kassa wilde de man de winkel verlaten, maar het personeel had deze actie door. Hierop is de man aangehouden en overgebracht naar het bureau. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt en na verhoor is hij weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden: overval
Woensdag omstreeks 21.55 uur vond een gewapende overval plaats op videotheek aan de Bleeklaan. Twee mannen kwamen de zaak binnen met een bivakmuts over hun hoofd, terwijl een derde persoon buiten op de uitkijk stond. De medewerker, een 21-jarige inwoner van Leeuwarden, werd bedreigd met een vuurwapen. Onder bedreiging van dit wapen deed één van de verdachten een graai in de kassa. Hieruit werd een paar honderd euro weggenomen. De verdachten verlieten daarop de winkel en zijn weggelopen in de richting van het Vliet. Een onderzoek in de omgeving leverde geen resultaat op. Van de beide verdachten, die in de winkel kwamen, is bekend dat het blanke mannen waren. De ene had een lengte van tussen de 1.70 en 1.80 meter, terwijl de andere iets kleiner was. Van de man die buiten stond zijn geen gegevens bekend.

Leeuwarden: mishandeling
Woensdag om 14.30 uur fietsten vier jongeren, twee aan twee, waaronder een 22-jarige inwoner van Oentsjerk op de Gebroeders Wierdastraat, in de richting van de Lekkumerweg. De Oenstsjerker fietste rechtsachter. Op een gegeven moment kwamen twee jongeren vanuit de Droppingstraat. Deze namen de binnenbocht en botsten bijna tegen de Oentsjerker en reageerden verbaal. Op het fietspad langs de Lekkumerweg kwamen de twee weer in beeld. Een van de twee kneep de handgreep van de Oenstjerker dicht en sloeg het slachtoffer tweemaal met kracht met zijn vuist in het gezicht. De andere jongen sloeg het slachtoffer nog eens met de vlakke hand in de nek. Toen twee autos stopten hield de mishandeling op en verdwenen de twee in de richting van de Gebroeders Wierdastraat. De Oenstsjerker is nog even naar het ziekenhuis geweest en liep verwondingen op aan boven- en onderlip. De ene verdachte is ongeveer 15 jaar, heeft een licht getinte huidskleur, had twee ringen in zijn rechteroor, droeg een wijde, zwarte broek en een basketballshirt. Van de andere verdachte zijn geen gegevens bekend

Bureau Communicatie, telefoon 058 - 880 8272