Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

CNV Vlees en vis is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

17-04-2003

Vogelpest: Plukon schrapt 130 banen

Zeven weken na het begin van de vogelpest dreigen er nu ook in de secundaire sector (waaronder de slachterijen) harde klappen te vallen. Bij de kalkoenslachterij van Plukon in Boxmeer verdwijnen 130 van de 240 banen. CNV Vlees en vis vreest dat ook bij andere bedrijven werknemers hun baan zullen kwijtraken.

"De problemen in de sector worden nu snel groter", zegt vakgroepbestuurder Bert Visser. "Op dit moment hebben al ruim drieduizend werknemers te maken met werktijdverkorting. Maar nog erger is het als werknemers echt hun baan kwijtraken. En dat is nu aan de orde."

De kalkoenslachterij in Boxmeer, de enige in Nederland, draait al jaren met verlies. "De vogelpest is de genadeklap", zegt Visser. "De harde ingreep komt voor de werknemers niet onverwacht. Maar het is al met al wel droefgeestig. En ik houd mijn hart vast voor de rest van de sector."

De bond wil dat de overheid inspringt. Dat is al gebeurd bij de primaire sector (de pluimveehouderijen en -broederijen), maar is ook van groot belang voor de bedrijven verderop in de vogelketen. Visser: "Na de mkz-crisis heeft de pluimvee verwerkende industrie wel een schadefonds opgericht, maar daar zit nu gewoon nog veel te weinig geld in om deze klap op te vangen."

Bij Plukon werken in totaal zon 1.200 werknemers.

Nadere inlichtingen:

Bert Visser (onderhandelaar CNV Vlees en vis)
0321 - 33 33 17
Jan Immerzeel (persvoorlichting)
030 - 6 348 241