Provincie Noord-Holland

Investering in goede internetverbindingen in West-Friesland Haarlem, 17 april 2003 - Maandag 14 april jongstleden heeft drs. Bob Verburg, gedeputeerde economie, landbouw en Europa van de provincie Noord-Holland besloten het pilotproject ICT & Parkmanagement te starten in Hoorn en Medemblik. Dit betekent dat er in deze regio proeven plaats vinden met het opzetten van parkmanagement voor bedrijventerreinen. Via parkmanagement wil men investeerders in netwerken voor internetverbindingen interesseren. Diverse regios in Noord-Holland in het bijzonder in Noord-Holland Noord dreigen verstoken te blijven van breedband internet (snelle internetverbindingen). Dit komt omdat aanleg en beheer van breedbandnetwerken een zaak is voor commerciële bedrijven, voor wie investeren in breedbandnetwerken in dunbevolkte gebieden niet interessant is. Het ontbreken van breedband internet is op termijn desastreus voor de continuïteit van de bedrijvigheid in deze regios.

De provincie wil hier iets aan doen door op verschillende bedrijventerreinen het project ICT & Parkmanagement te introduceren. Hierbij investeren initiatiefnemers niet zelf in de aanleg van breedbandnetwerken, maar door de bundeling van vraag en stimulering van het gebruik van Internet wordt de regio aantrekkelijk gemaakt voor investeerders in breedbandnetwerken.

De provincie Noord-Holland, de gemeente Hoorn, de gemeente Medemblik en de West-Friese Bedrijvengroep zijn geselecteerd als eerste testregio voor het project. Het opzetten van parkmanagement speelt hierbij een belangrijke rol. Hieronder wordt verstaan het gestructureerd organiseren van het beheer en onderhoud van bedrijventerreinen met als doel de kwaliteit van het bedrijventerreinen te verbeteren en te waarborgen voor de toekomst.

Het project in de regio Hoorn Medemblik wordt uitgevoerd door Dura Vermeer Parkmanagement BV en het ICT-bedrijf LogicaCMG. Zij starten met het opzetten van een parkmanagementorganisatie die bedrijven vraagt zich bij hun aan te sluiten. Dit bedrijvencollectief koopt diensten in zoals gezamenlijke beveiliging, afvalbeheer, energiebeheer, inkoop van goederen en energie, catering en uitbesteding van ICT-diensten. Door dit collectief te doen kunnen kosten worden bespaard.

In het project wordt het gebruik van Informatie- en Communicatietechnologie (ICT) sterk gestimuleerd. De parkmanagementorganisatie zal een website opzetten die de uitvoering van parkmanagement ondersteunt. Als bij de parkmanager bijvoorbeeld een melding wordt gedaan van een lantarenpaal die stuk is, dan kan via Internet de afhandeling van deze klacht worden gevolgd. Ook kunnen bedrijven via deze website diensten afnemen van het parkmanagement. De parkmanagementorganisatie zal bedrijven ook gratis doorlichten op ICT. Deze doorlichting geeft bedrijven inzicht in hoe zij ICT en internet effectief en tegen zo laag mogelijke kosten kunnen inzetten bij de bedrijfsvoering.

De verwachting is dat door de Internetdiensten die worden ontwikkeld het gebruik van Internet door de bedrijven zal toenemen. Dit gecombineerd met de mogelijkheid om als collectief het gesprek aan te gaan, geeft de bedrijventerreinen een sterkere positie in de onderhandeling met potentiële investeerders voor de aanleg van breedband Internet.

Het project wordt uitgevoerd op de terreinen Westfrisia en Hoorn 80 in Hoorn en de terreinen Almere, Unda Maris en Overleek in Medemblik. Als het project slaagt wordt het uitgebreid naar andere bedrijventerreinen in de regio.

De gemeenten Hoorn en Medemblik staan positief tegenover de pilot en zullen binnenkort de projectovereenkomst tekenen.

Inlichtingen: Pim van Herk, tel. (023) 514 36 91 Inlichtingen voor de pers: Marjan Hoenson of Ellen van der Klei, tel. (023) 514 41 18
Ellen van der Klei 17-4-2003 16:39:00