KNHS Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie



---

Brief KNHS aan wedstrijdorganiserende verenigingen en organisaties

17-4-2003

Op 17 april 2003 wordt vanuit de KNHS een brief aan alle wedstijdorganiserende verenigingen en organisaties verstuurd met informatie over het evenementenverbod i.v.m. de klassieke vogelpest. De inhoud van de brief is als volgt:

---

17 april 2003

Geachte heer/mevrouw,

Graag willen wij het volgende bij u onder de aandacht brengen. Vanaf donderdag 17 april is het verboden evenementen te organiseren met paarden, ponys, ezels, koeien, schapen, geiten en varkens in en rond het door de Klassieke Vogelpest getroffen gebied de Gelderse Vallei en Midden Limburg. Het gaat hierbij om wedstrijden, tentoonstellingen, keuringen, markten, verkopen, veilingen en alle andere evenementen waarbij deze dieren tijdelijk bij elkaar worden gebracht. Het verbod is niet beperkt tot dieren van bedrijven waar pluimvee wordt gehouden, maar geldt voor alle zogenoemde één en evenhoevigen in het gebied. In de rest van Nederland mogen deze evenementen alleen worden georganiseerd met dieren die niet uit het getroffen gebied komen. Het getroffen gebied bestaat uit een aantal compartimenten waarbinnen zware beperkingen gelden voor onder meer het bezoek aan pluimveebedrijven, het vervoer van pluimvee, eieren en varkens. Het gebied bestrijkt een groot deel van Gelderland (inclusief delen van de Betuwe en het Land van Maas en Waal), een deel van Utrecht, Oost-Brabant en de gehele provincie Limburg.

Dit verbod heeft grote consequenties voor de paardensector. In het belang van de sector willen wij graag wijzen op de naleving van de bovengenoemde regels. De KNHS onderneemt, in samenwerking met het Sectorbestuur Paarden continue de nodige actie richting het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij om de belangen van de sector te behartigen.

Aangezien op dit moment de regels snel wijzigen en er nog geen informatie beschikbaar is over de duur van het verbod willen wij u erop attent maken om de actuele informatie nauwlettend te volgen via www.paardensport.nl en www.pve.nl (onderdeel bedrijfsnet, dossier aviaire influenza). Op de website van het Productschap Vee, Vlees en Eieren vindt u tevens specifieke informatie over de indeling van de compartimenten.

Voor vragen heeft het Productschap Vee, Vlees en Eieren een speciaal informatienummer ingesteld: 0800-2233322.

Met vriendelijke groet,

G.L. de Jong
Directeur

Bron: KNHS