Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten van 15 april 2003

B&W-belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

College stelt instructie voor gemeentesecretaris vast (2003/4153) Het college heeft recentelijk de ondernemingsraad (OR) een voorstel voorgelegd over de taken en bevoegdheden van de gemeentesecretaris. De OR heeft hierover een positief advies uitgebracht. Het college heeft de zogeheten ´instructie voor de gemeentesecretaris´ nu definitief vastgesteld.

Portefeuille van wethouder Carla Breuer

Antwoord op art. 42-brief GroenLinks over opvang uitgeprocedeerde asielzoekers (2003/3518) De Groen Links fractie heeft in een artikel 42 brief vragen gesteld aan het college over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Het college heeft geantwoord dat er een voorziening voor noodopvang van uitgeprocedeerde vluchtelingen wordt voorbereid.

Subsidie voor noodopvang uitgeprocedeerde asielzoekers uit Nieuwegein (2003/12659) De aangescherpte nieuwe Vreemdelingenwet en het Terugkeerbeleid kunnen ertoe leiden dat uitgeprocedeerde vluchtelingen uit hun huis worden gezet. Dit kan ook in de gemeente Nieuwegein leiden tot een aantal verwijderingen uit de gemeentelijke opvangvoorzieningen. De Stichting Opvang dakloze vluchtelingen Nieuwegein voorziet binnenkort een probleem en heeft een subsidieverzoek ingediend voor de noodopvang van uitgeprocedeerde vluchtelingen die in Nieuwegein hebben gewoond of nog wonen. Vanuit praktisch oogpunt en vanuit medemenselijkheid steunt de gemeente tijdelijke opvang voor mensen die aan bepaalde voorwaarden voldoen. Het college heeft besloten een subsidie te verlenen van 25.000 euro voor één opvanghuis voor maximaal vijf personen. De subsidie wordt gegeven onder de volgende voorwaarden:
· De subsidie wordt verstrekt vanaf het moment dat zich daadwerkelijk een concrete vraag zich voordoet, voor een maximale periode van een jaar.
· De noodopvang aan te bieden onder vooraf vastgestelde criteria.
· De noodopvang te stoppen zodra landelijk beleid zich wijzigt en landelijke opvang voorhanden is.
Subsidie voor Algemene Schaakvereniging Nieuwegein (2003/974) De Algemene Schaakvereniging Nieuwegein heeft een subsidie aangevraagd voor het Kampioenschap schaken 2003. De aanvraag voldoet aan de criteria voor de Sportevenementen. De aanvraag is gehonoreerd met ¤ 227.

Tussenrapportage Preventiebeleid allochtone jongeren (2003/4173) De gemeente Nieuwegein heeft op uitnodiging van het ministerie van Binnenlandse Zaken in 2002 een Plan Preventiebeleid allochtone jongeren 2001-2004 ingediend. Op basis van dit plan heeft de gemeente geld gekregen om dit plan te gaan realiseren. Het ministerie vraagt van elke deelnemende gemeente een tussenrapportage. Deze tussenrapportage geeft inzicht in de huidige stand van zaken en geeft zoveel mogelijk aan welke stappen in de komende tijd gemaakt moeten worden.

Jaarrekening Stichting Raamwerkbeheer 2001 (2003/4307) Het college heeft de Jaarrekening 2001 van de Stichting Raamwerkbeheer, de uitvoerder van gesubsidieerde arbeid in de regio, vastgesteld. Raamwerkbeheer heeft het jaar 2001 afgesloten met een marginaal exploitatietekort van ¤ 76,35. Relatief gunstige economische omstandigheden resulteerden in een afnemende behoefte aan gesubsidieerd werk.

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

Stand van zaken woningontwerpen plan Nieuw Vreeswijk (2003/4104) Het college heeft kennisgenomen van de stand van zaken van de woningontwerpen van het plan Nieuw Vreeswijk en de uitgebrachte adviezen van de Begeleidingscommissie Vreeswijk, PUWC (Welstandcommissie) en de supervisor professor S.U. Barbieri. De adviezen waren over het algemeen positief en geven geen aanleiding om de ontwerpen van de woningen die 15 april in de verkoop gaan aan te passen. Voor zover van toepassing worden een aantal onderdelen van adviezen nog verwerkt bij de afronding van de woningontwerpen die later dit jaar in verkoop of verhuur gaan.

Deel woningen Nieuw Vreeswijk bestemd voor starters (2003/4108) In de maand april start de verkoop van de eerste fase van Nieuw Vreeswijk. Een aantal woningen in het totale plan heeft een verkoopprijs onder ¤ 181.512. Daarop is de regionale huisvestingsverordening van toepassing is. In het kader van deze verordening heeft het college de bevoegdheid een aantal van deze woningen te bestemmen voor starters. Starters hebben op dit moment de laagste slaagkansen op de woningmarkt. Het college heeft daarom besloten de helft van de woningen (16) met een verkoopprijs tot ¤ 181.512,-- te bestemmen voor starters en per verkoopfase 50% voor deze doelgroep te reserveren.

Nieuwe verbindingsweg in gebied Het Klooster wordt 50 km/uur weg (2003/4110 ) Naar de nieuwste inzichten wordt de nieuwe verbindingsweg tussen de brug over het Lekkanaal bij de Prinses Beatrixsluizen en de nieuwe aansluiting op de A27 een 50 km/uur -weg worden in plaats van een 70 km/uur-weg. Daardoor blijft de geluidsproductie van deze weg op de dichtstbijgelegen woningen (de vier bij de Beatrixsluizen) binnen de daarvoor gestelde normen. Gevelisolatie is dan ook niet meer noodzakelijk. Toch zal de gemeente de bewoners aanbieden gevelisolatie- maatregelen te treffen. De verleende toestemming door de provincie van de boven de norm uitkomende geluidsproductie van een 70 km/uur-weg kan worden ingetrokken.

College verzoekt om uitbetaling subsidie voor Het klooster (2003/4109) In 1996 is in het kader van de Stimuleringsregeling Economische Activiteit een subsidie van maximaal ¤ 3.403.351,62 (f.7.500.000,-) toegekend aan het project 'Werkgelegenheidsterrein Het Klooster". Het project bestaat uit het scheppen van voorwaarden die nodig zijn om te komen tot gefaseerde uitgifte van bouwpercelen op het te ontwikkelen bedrijvenpark Het Klooster. Nu dit project is afgerond heeft het college besloten een verzoek tot vaststelling van het definitieve subsidiebedrag in te dienen en over te gaan tot uitbetaling hiervan. Het verzoek wordt ingediend bij Senter, een agentschap van het Ministerie van EZ die verantwoordelijk is voor het uitvoeren van subsidieregelingen en programma's.

College stelt lijst bouw- en sloopverguningen vast (2002/4107) Het college heeft een lijst met te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week woensdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.

College geeft geen vrijstelling aan sportschool Hildo Kropstraat (2003/3755) Op het perceel Hildo Kropstraat 9 is een sportschool gevestigd. Dit is in strijd met de Woningwet en met de planvoorschriften van het bestemmingsplan Jutphaas-Wijkersloot. De eigenaar van de sportschool heeft het college verzocht vergunning te verlenen voor het gebruik van het pand als sportschool. Het college heeft besloten niet mee te werken aan dit verzoek omdat het in strijd is met het bestemmingsplan. Omdat de sportschool nog in bedrijf is, is besloten te gaan handhaven. Het college stuurt de eigenaar van de sportschool een brief waarin hij gesommeerd wordt te stoppen met de bedrijfsuitoefening op straffe van een dwangsom. Daarnaast wordt in de brief het handhavingtraject uitgelegd.

College verleent medewerking aan het opstarten van een vrijstellingsprocedure voor 18 woningen Ten Baanstraat (2003/3753) De woningstichting Jutphaas heeft een bouwvergunning aangevraagd voor de bouw van 18 woningen aan de Ten Baanstraat. Voordat een bouwvergunning kan worden verleend is vrijstelling van het bestemmingsplan noodzakelijk. Het college heeft besloten medewerking te verlenen aan het opstarten van een vrijstellingsprocedure. Zie voor meer informatie bijgaand persbericht en bijgaande foto van de Ten Baanstraat met de te slopen woningen (rechts op de foto).

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

Milieuvergunning voor Grand Catering b.v. (2003 / 3760) Het college heeft besloten om Grand Catering B.V. een vergunning te verlenen. Deze vergunning is nodig omdat er binnen het bedrijf een uitbreiding van (gevaarlijke) stoffen met koolzuur- en butaangasflessen en pyrotechnisch vuurwerk (schertsvuurwerk) heeft plaatsgevonden. In de vergunning staan voorschriften vermeld die het milieu beschermen. De vergunning ligt van 16 april tot en met 27 mei 2003 ter inzage in het informatiecentrum van de Stadswinkel van de gemeente Nieuwegein. De gemeente plaatst een openbare bekendmaking in de Molenkruier van 16 april. In deze bekendmaking staat vermeld hoe belanghebbenden beroep kunnen instellen bij de Raad van State tegen de vergunning.

Dwangsommen voor Chromeka b.v. (2003/3752)
Het college legt het bedrijf Chromeka b.v., gevestigd Hildo Kropstraat 12 te Nieuwegein vier lasten onder dwangsom op. Dat is vanwege:
· het niet in een lekbak plaatsen van een procesbad;
· het op verkeerde wijze opslaan van gevaarlijke stoffen;
· het niet schoonhouden van de inrichting;
· het niet op gezette tijden verwijderen van gevaarlijke afvalstoffen.
De eerste twee lasten worden ieder bepaald op 500 euro per week tot een maximum van 10.000 euro. De laatste twee lasten worden ieder bepaald op 50 euro per week tot een maximum van 1.000 euro. Het bedrijf heeft zes weken de tijd om aan de voorschriften te voldoen. Voldoet het hierna nog niet aan de voorschriften dan moet het per week aan de gemeente twee keer 500 euro en twee keer 50 euro betalen.

College doet voorstel voor besteding extra budget voor speeltoestellen (2003/3829) Recent heeft de gemeente 250 van de 1350 speeltoestellen moeten verwijderen omdat ze niet meer voldeden aan de veiligheidseisen die door het Rijk flink zijn aangescherpt. De raad heeft op 17 december 2002 via een motie 300.000 euro beschikbaar gesteld om het verwijderen van deze speeltoestellen enigszins te kunnen compenseren. Het college heeft nu een voorstel naar de raad gestuurd, waarin het college aangeeft hoe het de 300.000 euro wil besteden. De raad beslist hierover op 22 mei. Hierover verschijnt vanmiddag nog een apart persbericht.

Garantstelling voor Stichting Nieuw Werk (2003/3885) De stichting Nieuw Werk heeft een verzoek ingediend bij de gemeente Nieuwegein om een garantie af te geven voor de betaling van rente en aflossing van een geldlening. Het betreft feitelijk de continuering van een garantstelling van een lening welke in 1995 door de gemeente is afgegeven ten behoeve van de aanschaf van grond en de bouw van opstallen voor het kringloopcentrum aan de Utrechthaven. Het college heeft ingestemd met het verzoek.

College vraagt raad om extra geld voor bergbezinkbassin en Richterslaan (2003/3404) Op 22 november 2001 heeft de raad 'het parkje achter de Ansinghlaan' gekozen als de locatie voor de aanleg van het bergbezinkbassin. Een bergbezinkbassin is een soort 'overloopputje' in het riool. Het voorkomt dat bij veel neerslag en/of hoog grondwater vervuild rioolwater overstroomt naar het oppervlaktewater. Iedere gemeente is verplicht deze voorzieningen te treffen. In Nieuwegein komen er in totaal vijf. Bij nadere uitwerking van de locatie Ansinghlaan is gebleken dat de oorspronkelijke ramingen veel te laag waren. Daarnaast is in de meer gedetailleerde uitwerking rekening gehouden met de door de bewoners ingebracht bezwaren. Tot slot spelen prijsstijgingen een rol. Voor de uitvoering van het bergbezinkbassin is 387.000 euro extra krediet nodig. Daarnaast vraagt het college de raad om 312.000 euro extra voor het opknappen van de Richterslaan. Dit betreft geplande werkzaamheden waarvan het efficiënt is om ze gelijk met de aanleg van het bergbezinkbassin uit te voeren.

Portefeuille wethouder Martin Monrooij

Capaciteitsuitbreiding voor gemeentelijke afdeling (2003/4105) Binnen de gemeentelijke afdeling Communicatie en Juridische Zaken, onderdeel veiligheid, zijn er veel meer werkzaamheden en projecten dan er ambtelijke capaciteit beschikbaar is. Dit houdt in dat er zaken blijven liggen of vertraagd raken of gewoon niet uitgevoerd worden. Het college heeft nu besloten om uit het budget voor Integrale Veiligheid een medewerker Veiligheidsprojecten te benoemen voor 18 uur per week. Het is de bedoeling dat deze medewerker onder meer de projecten gaat begeleiden en uit gaat voeren, die een duidelijke bijdrage leveren aan het veiligheidsgevoel van de burgers van Nieuwegein; werkzaamheden die vanwege capaciteitsgebrek anders aan externen uitbesteed zouden moeten worden.

College stelt spelregels integer handelen en invoering ambtseed vast (2003/4154) Onlangs heeft het college de ondernemingsraad (OR) een voorstel voorgelegd aangaande spelregels voor integer handelen door medewerkers van de gemeente. De OR heeft met het voorstel ingestemd. Ook heeft de OR ingestemd met de invoering van de ambtseed voor alle bestaande en nieuw aan te nemen ambtenaren. De ambtseed is een symbolische handeling waarmee de ambtenaar het integer handelen expliciet onderschrijft. Dit vindt plaats door het uitspreken van een eed of belofte en de ondertekening van een akte. Het college heeft nu de spelregels voor integer handelen en de invoering van de ambtseed definitief vastgesteld. OR en de gemeentesecretaris hechten beide belang aan een goede inbedding van de spelregels en de ambtseed in de organisatie. Hieraan wordt nog uitvoering gegeven.

College handhaaft stimuleringsregeling vervroegde pensionering (2003/4155) Het college heeft de Ondernemingsraad (OR) voorgesteld om de regeling die gemeentelijke medewerkers stimuleert vervroegd met pensioen te gaan, af te schaffen. De OR stemt niet in met dit voorstel. Het college heeft, naar aanleiding daarvan, besloten deze regeling te handhaven.

(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, drie raadsleden en de raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.

(Deze B&W-Belicht bevat waarschijnlijk niet de samenvattingen van álle openbare besluiten van de laatste collegevergadering. Ook staan in deze B&W-Belicht waarschijnlijk enkele samenvattingen van besluiten uit éérdere collegevergaderingen. De publicatie van een samenvatting in B&W-Belicht wordt namelijk regelmatig één of twee weken uitgesteld, omdat de gemeente eerst direct betrokkenen wil inlichten over het besluit. Daarmee wordt voorkomen dat direct betrokkenen via de pers wordt geïnformeerd over besluiten die hen heel direct aangaan.)

Invoerdatum 17-4-2003