Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Doorstart voor Enschede Airport Twente

Met de ondertekening van een aanvulling op het in december 2001 gesloten afkoopcontract met Enschede Airport Twente (EAT), wordt een doorstart van de luchthaven mogelijk gemaakt. Staatssecretaris Melanie Schultz van Haegen zette vandaag haar handtekening onder het contract. De bestuurder van NV Beheer Luchthaven Twente en de bewindvoerder van EAT gingen haar daarbij voor.

EAT was een van de vier regionale luchthavens die in december 2001 een afkoopsom geboden kregen van het Rijk. Op die manier zijn de financiële verplichtingen van het Rijk aan de luchthavens afgekocht. De toenmalige minister Netelenbos heeft EAT destijds 4,7 miljoen gulden betaald. Een voorwaarde was dat de regionale publieke partijen en een private partij voor medio 2002 hun in het contract overeengekomen bijdragen in de onderneming zouden storten. Aangezien dat niet is gebeurd, kon het ministerie een claim leggen op de eerder gestorte afkoopsom. EAT vroeg vooruitlopend daarop in april vorig jaar surseance van betaling aan.

De regionale publieke partijen en een consortium van private partijen hebben inmiddels een nieuw bod gedaan en hebben toegezegd hun bijdragen voor 1 juli 2003 in de onderneming te storten. Verkeer en Waterstaat zag daardoor voldoende kans voor een doorstart van de luchthaven. Volgens het nieuw ondertekende contract zal het ministerie zijn claim niet opeisen mits de publieke en private partijen hun toezeggingen nakomen.