Regiopolitie Noord- en Oost Gelderland

* Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland. * District Noordwest-Veluwe
---
* Regionale Brandweer NW Veluwe / Stedendriehoek

Nadere informatie: Politievoorlichter Bert Top

Datum: 17 april 2003

P E R S B E R I C H T


17 april 2003


Grote heidebrand op schietterrein 't Harde

Donderdag is naar schatting 100 ha heide (één vierkante kilometer) afgebrand op het schietterrein ASK (Artillerie Schiet Kamp) in 't Harde.
Tijdens schietoefeningen in een bewust gekozen schietdoelengebied waar vorige week de heide al was afgebrand ontstond omstreeks 11.00 uur toch een nieuwe heidebrand.
De bedrijfsbrandweer van het schietkamp kreeg ondersteuning van de (civiele) brandweerkorpsen uit de wijde omgeving.
Ook werd hulp geboden door een speciale helikopter van de luchtmacht met een bluszak met een inhoud van 10.000 liter water. Deze heli vloog enkele malen tussen brandhaard en Veluwemeer om de zak te vullen.
Het gebied betreft een groot deel van de Oldebroekseheide in de gemeente Oldebroek. Het terrein is afgesloten voor het publiek (terrein van Defensie). Er zijn geen slachtoffers gevallen. De brand was om 13.45 uur onder controle. Het nablussen heeft nog enkele uren geduurd.

Het peloton van het ASK (Artillerie Schietkamp) in 't Harde is meteen ingezet (vier blusvoertuigen en een Officier van Dienst). Daarna is het sein 'zeer grote brand' gegeven en is het interregionale Natuurbrandbestrijdingsplan Veluwe in werking getreden. Dat houdt onder andere in dat meteen de brandweerkorpsen uit de omliggende gemeenten worden gealarmeerd.
De brandweer heeft de volgende eenheden ingezet:
Oldebroek, Hattemerbroek (gem.Oldebroek), Nunspeet, Elspeet, Epe, Oene, Harderwijk, Elburg, Apeldoorn en Ede (regio Gelderland-Midden). Ook was er onder andere een verzorgingsploeg aanwezig. In totaal ging het om twee pelotons en een aantal commandovoertuigen. Daarnaast stonden twee ambulances stand-by.
Bij de Gemeenschappelijke Meldkamer Apeldoorn (GMA) is een multidisciplinair coordinatiecentrum van start gegaan. Vandaar uit zijn de verschillende eenheden aangestuurd, zijn logistieke zaken geregeld en vond afstemming plaats. Ook zijn vandaar uit burgemeester van Oldebroek en Elburg en de Commissaris van de Koning geinformeerd.
I.v.m. de droogte vliegt de brandweer twee keer per dag boven het bosrijke gebied van de Veluwe. Op het moment van de brand vloog een verkenningsvliegtuig boven het gebied. Deze heeft vanaf de lucht de grond van de nodige informatie kunnen voorzien. Onder andere dat er een vuurfront was van ongeveer 1000 meter.
Ook is een aanvraag ingediend voor het inzetten van een helicopter van de Koninklijke Luchtmacht. Deze heeft omstreeks 15.00 uur enkele malen een waterzak met daarin 10.000 liter water boven het gebied laten vallen. Het is voor het eerst dat de 'blushelicopter" ' is ingezet. Hierover heeft de brandweer in 2000 afspraken gemaakt.

Om restdekking voor andere brandbestrijding in het gebied te garanderen is bijstand verleend van brandweerkorpsen uit de regio IIssel-Vecht.









038-375 10 50 ---- --