Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Brede steun voor integrale invoering DBCS

17-04-2003

Demissionair minister De Geus (VWS) en partijen in de gezondheidszorg zijn eensgezind van mening dat per 1 januari 2004 diagnose behandeling combinaties (DBCs) integraal moeten worden ingevoerd. Een DBC is een beschrijving van een zorgproduct (bijvoorbeeld een knie-operatie) met een prijskaartje daaraan vast. Dankzij DBCs kunnen zorgverzekeraars en ziekenhuizen straks rechtstreeks onderhandelen over de hoeveelheid zorg die geleverd wordt, de kwaliteit en de prijs van de zorg. Op dit moment worden in de vorm van een experiment ervaringen opgedaan via onderhandelingen over een beperkt aantal DBCs. Vanaf 1 januari 2004 komt er ook een integrale registratie van DBCs.

In september 2003 zullen de minister en partijen in de gezondheidszorg definitief besluiten of volledige invoering per 1 januari 2004 mogelijk is. Voorwaarden zijn dat er daadwerkelijk prijsafspraken op lokaal niveau gemaakt worden en partijen geen misbruik maken van hun economische machtspositie. Afgesproken is dat de prijsontwikkeling van DBCs als gevolg van lokale onderhandelingen de komende maanden nader wordt gevolgd.

Dit is op woensdag 16 april vastgesteld in een overleg tussen minister De Geus samen met de heer prof. L. Koopmans (voorzitter van de Stuurgroep DBCs) en betrokken partijen. Het gaat hier om de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), de Orde van Medisch Specialisten (OMS), Zorgverzekeraars Nederland (ZN), Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF), Vereniging Academische Ziekenhuizen (VAZ), het College tarieven gezondheidszorg (CTG) en het College voor zorgverzekeringen (CvZ).

Alle deelnemers zijn het er over eens dat het DBC-traject, dat reeds enkele jaren in voorbereiding is, nu met volle kracht voortgang moet vinden. Tevens zullen er afspraken worden gemaakt over de inrichting van een onderhoudsorgaan. Dit orgaan zal zich onder andere bezig houden met de definiëring van nieuwe DBCs. Verder zal met het College Bescherming Persoonsgegevens worden bekeken hoe de privacy-aspecten van DBCs goed geregeld kunnen worden. Er komt ook een onderzoek naar de wijze waarop kapitaallasten moeten worden opgenomen in de DBCs. De Geus heeft verklaard dat hij de contracteerplicht wil afschaffen. Zorgverzekeraars zijn niet meer verplicht om met alle zorginstellingen in hun werkgebied een contract te sluiten. Daarnaast wil hij de omgekeerde contracteerplicht afschaffen. Dit houdt in dat zorgaanbieders niet meer verplicht zijn om met alle zorgverzekeraars dezelfde overeenkomsten te sluiten.