GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 19 april 2003 12:36
GroenLinks wil wettelijk verbod optieregelingen

(19 april 2003)

GroenLinks kamerlid Kees Vendrik zal volgende week woensdag de ministers de Geus en Hoogervorst vragen om beloningsregelingen die geent zijn op de aandelenkoers van een bedrijf wettelijk te verbieden.

Dit naar aanleiding van de enquete van het Financieele Dagblad en NOVA, die in de krant van zaterdag 19 april is gepubliceerd. Daaruit blijkt uit een grote meerderheid van de ondernemers zelf optieregelingen verwerpt, omdat het slecht management in de hand werkt en tot onregelmatigheden in de boekhouding kan leiden. Vendrik: 'Dit hebben wij reeds lang vermoed. Ik neem dit signaal van de ondernemers zeer serieus. De overheid moet met een wettelijk verbod op optieregelingen komen.'

Minister de Geus heeft inmiddelijks publiekelijk de FNV en GroenLinks gevraagd met voorstellen te komen om de ontsporing van de beloningen voor topbestuurders te likjf te gaan. Kees Vendrik: "Wij willen de minister graag helpen. Volgende week verdedig ik namens GroenLinks een initiatief-wetsvoorstel om de openbaarheid van topinkomens te verbreden, zodat ook bij niet-beursgenoteerde bedrijven en (semi)publieke instellingen inzicht in de beloning van de top zal ontstaan. Ik roep het kabinet op achter ons initiaitief te gaan staan."