Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

dierenarts

Vogelpestvirus aangetoond bij overleden dierenarts

19-04-2003

Op donderdag 17 april is in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch een 57-jarige dierenarts overleden aan een ernstige longontsteking. Omdat in de longen vogelgriepvirus is aangetoond en er geen andere mogelijke verklaring is gevonden voor het ziektebeeld, is er een sterke aanwijzing dat de man is overleden aan de gevolgen van infectie met het vogelgriepvirus. De dierenarts is twee dagen nadat hij werkzaam was op een besmet pluimveebedrijf ziek geworden. Hij heeft geen antivirale middelen gebruikt. Volgens het Outbreak Management Team (OMT), dat vrijdagavond 18 april naar aanleiding hiervan vergaderd heeft, gaat het hier om een zeer zeldzame situatie. Tot nu toe heeft het vogelgriepvirus bij de mens alleen slijmvliesontsteking (conjunctivitis) rond het oog veroorzaakt. Het overlijden van de dierenarts betreft een uitzonderlijk verloop. De man heeft geen oogontsteking gehad. Onderzoek moet uitwijzen of het virus veranderingen heeft ondergegaan, waardoor dit ernstige verloop te verklaren is. Dit wordt uitgevoerd in het Nationaal Influenza Centrum (Erasmus Medisch Centrum) in Rotterdam.

Op advies van het OMT krijgen zeer nauwe contacten van de dierenarts als voorzorgsmaatregel het antivirale middel oseltamivir (Tamiflu) voorgeschreven; dit is bedoeld om eventuele verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Het gaat hierbij om de directe familie, behandelend artsen en verplegend personeel van de ziekenhuisafdelingen waar hij opgenomen was en de patholoog en de assistent die de obductie hebben uitgevoerd.

Het OMT geeft aan dat het antivirale middel effectief is om vogelgriepvirus-infecties bij de mens te voorkomen. Het OMT benadrukt dat het gebruik van persoonlijke beschermingsmaatregelen en antivirale middelen door mensen die betrokken zijn bij de ruimingen en wonen of werken op besmette of verdachte bedrijven, noodzakelijk is. Deze preventieve maatregelen zijn eerder op 15 maart op advies van het OMT genomen. De afgelopen twee weken zijn nog slechts enkele vogelgriepinfecties bij ruimers aangetoond, meestal bij personen die onvoldoende beschermingsmaatregelen hadden genomen. Er is geen enkel bezwaar om oseltamivir (Tamiflu) langdurig te slikken. Voor de direct betrokkenen van verdachte en besmette pluimveehouderijen en mensen die direct met besmette kippen in aanraking komen, stellen de GGD-en in de desbetreffende regios antivirale middelen en griepvaccins beschikbaar.

Er is in Nederland een intensief systeem voor de signalering van influenza; bij deze reguliere surveillance die in samenwerking met de huisartsen wordt uitgevoerd, worden infecties van griepvirussen opgespoord, ook van vogelgriepvirussen.

Staatssecretaris Ross stelt vandaag 19 april met een brief de Tweede Kamer op de hoogte.

Er wordt via het LNV-loket een nummer geopend voor het algemeen publiek: 0800-2233322.