Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

dierenarts

Vogelpestvirus aangetoond bij overleden dierenarts

19-04-2003 Afgelopen donderdag is in Den Bosch een dierenarts overleden aan de gevolgen van het vogelpestvirus.

De dierenarts is twee dagen na werkzaamheden op een besmet pluimveebedrijf ziek geworden. Uit onderzoek blijkt dat de man niet het verplichte dagelijkse antivirale tablet heeft genomen. Dit tablet moet door ruimers en betrokkenen dagelijks geslikt worden tot twee dagen na een ruiming.

Volgens het Outbreak Management Team (OMT) gaat het hier om een zeer zeldzame situatie, waarbij de kans op besmetting van het virus van mens op mens uiterst gering is. Op advies van het OMT krijgen mensen die in nauw contact met de dierenarts stonden preventief een antivirale middel toegediend. Het gaat om de directe familie en medisch personeel dat betrokken was bij de behandeling van de man.

Het OMT benadrukt dat het gebruik van antivirale middelen door mensen die betrokken zijn bij de ruimingen van het grootste belang is. Deze maatregel is eerder op 15 maart genomen om verspreiding van het vogelgriepvirus via de mens te beperken. Ook moet het de kans op vermenging met een menselijke griepvirus zoveel mogelijk verkleinen. Ruimers, pluimveehouders en andere betrokken krijgen hiertoe sindsdien ook een griepprik.

Vogelpestvirus aangetoond bij overleden dierenarts 1. Vogelpestvirus aangetoond bij overleden dierenarts Persbericht, 19-4-2003