Ministerie van Defensie


---


---

foto: Doop Evertsen door HKH Prinses Maxima, foto 2 (Jens Grijpstra, CAVDKM)

Prinses Maxima doopt Evertsen

19-04-2003

Met de traditionele woorden Ik doop u Evertsen en wens u en uw bemanning een behouden vaart doopte Hare Koninklijke Hoogheid prinses Maxima zaterdag (19 april) het vierde luchtverdedigings- en commandofregat van de Koninklijke Marine. De doopplechtigheid vond plaats in het overdekte dok van de Koninklijke Schelde Groep te Vlissingen. Nadat Maxima het schip had gedoopt, hakte ze met het bijltje de laatste tros los. Hierna verliet de Evertsen majestueus het dok.

Als dank en ter betaling voor haar werkzaamheden als "dagloner" overhandigde de heer René H. Berkvens, algemeen directeur van de Koninklijke Schelde Groep, de prinses een zilveren munt uit de 18e eeuw. Met de doop trad de echtgenote van Kroonprins Willem-Alexander in de voetsporen van haar schoonmoeder, Koningin Beatrix, die het eerste LCF-fregat van de marine, de Zeven Provinciën, doopte.

Zaterdag was het de achtste maal dat een marineschip de naam Evertsen kreeg. Met de naam wordt het fameuze Vlissingse Admiralengeslacht geëerd dat vele zeehelden voortgebracht. Twee eeuwen lang zijn de mannen uit dit geslacht betrokken geweest bij de ontwikkelingen van de marine en hebben zij een gewichtige bijdrage geleverd aan de reputatie van de Nederlanden als geduchte zeemacht.

De 6500 ton metende Evertsen - het schip krijgt het predikaat Hr.Ms. pas bij de indienststelling - is het laatste luchtverdedigings- en commandofregat dat de marine ontvangt. Het fregat werd voorgegaan door de Zeven Provinciën, Tromp en De Ruyter (foto's: Jens Grijpstra, CAVDKM).
foto: Doop Evertsen door HKH Prinses Maxima, foto 1 (Jens Grijpstra, CAVDKM)