Naturalis

Nationaal Natuurhistorisch Museum leiden


Het dier op papier

tekeningen van Jaap Ploos van Amstel

18 april tot en met 15 juni 2003

Binnenkort in de galerie van Naturalis

Een selectie diertekeningen van de Haarlemse kunstenaar Jaap Ploos van Amstel.

De tekeningen zijn in de afgelopen tien jaar ontstaan rond het thema dat hem door de jaren heen heeft geboeid: het dier en zijn eigen karakteristieke voorkomen, beweging en gebaar.

De massa van de olifanten contrasteert met de kraanvogels als sierlijke balletdanseressen, de stakerige maraboe met de bultige kameel, de vleermuis met de flamingo.

De tentoonstelling toont niet alleen de uiteindelijke werken, maar ook voorstudies die op veel plaatsen, waaronder dierentuinen, zijn gemaakt. Zij verhelderen en accentueren het ontstaansproces van de definitieve tekeningen van gorillas, struisvogels, maraboes, runderen, padden, pelikanen en vele andere dieren.

Het oeuvre van Jaap Ploos van Amstel omvat schilderijen, aquarellen, tekeningen en grafiek. De stijl is figuratief met duidelijk abstraherende inslag. Zijn werk geniet grote bekendheid door talrijke exposities in binnen- en buitenland en bevindt zich in veel museale, bedrijfs- en particuliere collecties. De onderwerpkeuze is veelzijdig: landschappen, stillevens, oorlogsschepen, vliegtuigen, monumentale poorten, ballonnen en vliegerende mensen

Met deze tentoonstelling geeft Naturalis het dier in de kunst een prominente plaats.