Provincie Limburg

'Cultuurbus' rijdt door Limburg (105)

Vanaf zaterdag 19 april rijdt een bewegend kunstobject in de vorm van een 'cultuurbus' door de provincie Limburg. De bus zal voor het eerst worden ingezet op diverse buslijnen in het rayon Sittard. Later dit jaar zal de bus in andere rayons van de Hermes Groep worden ingezet. De lijnbus werd afgelopen donderdag door een groep jonge Limburgse graffitikunstenaars beschilderd als onderdeel van de uitreiking van de Limburgse cultuurprijs 2003.

Cultuurbus Limburg De Provincie Limburg en de provinciale zender L1 waren op zoek naar een kunstuiting die ook na de uitreiking van de Limburgse cultuurprijzen de aandacht voor eigentijdse kunst zou onderstrepen. Busmaatschappij Hermes stelde een lijnbus voor dit doel ter beschikking.
Het graffitiproject werd uitgevoerd door de kunstenaars Casroc (Roermond), Nash (Sittard), Chas (Venlo), Sky (Venray) en Bah (Sittard). Dit collectief heeft vaker met elkaar samengewerkt aan een kunstproject.

Graffiti
Iedereen kent het wel "dat geklieder op die muren", maar wat nog niet iedereen weet, is dat de hedendaagse graffitikunst wel degelijk geïntegreerd is in de huidige samenleving. Iedere gemeente kent het fenomeen en benadert deze op een eigen manier. Sommige mensen zien het slechts als baldadigheid. Waar deze mensen over spreken, is slechts "de kaft van het boek", maar zodra men het boek heeft opengemaakt, de inleiding heeft gelezen en daarbij enkele voorbeelden heeft gezien, zullen deze mensen toch snel hun mening over dit medium aanpassen.

Ook Limburg kreeg vanaf de jaren tachtig te maken met graffiti. Nog niet erg verfijnd, maar duidelijk zichtbaar. Al snel bleek dat er veel talent op dit gebied in Limburg te vinden was. De actieve schrijvers van die tijd ontwikkelden hun stijl en techniek in een snel tempo en dit is niet onopgemerkt gebleven in Nederland. In dit wereldje wordt veel afgereisd om elkaars "skills" te observeren en samen te werken. Buiten de illegale werkzaamheden die 's nachts plaatsvinden, treffen de schrijvers elkaar op gedoogzones, de zogenaamde Hall of Fame. Hier had men de mogelijkheid andere schrijvers te leren kennen en mee samen te werken. Ook Limburg heeft enkele van deze Halls of Fame gekend die destijds veelvuldig zijn bezocht door schrijvers uit heel Nederland en ook uit het buitenland. Het voordeel van deze legale plekken is dat deze expressie enkel hier plaatsvindt en verder geen overlast veroorzaakt.

Relatief gezien telt Limburg maar weinig graffitiartiesten ten opzichte van andere provincies. Wel is het niveau van de Limburgse artiesten erg hoog. Het zijn er maar weinig, maar stuk voor stuk gedreven om op zijn eigen manier kwaliteit te leveren. Ieder met zijn eigen stijl, zijn eigen technieken en zijn eigen verhaal. Vrijwel alle kunstenaars kennen elkaar Dit leidt vaak tot veelvuldige samenwerking onderling en is uiterst motiverend voor de bewonderaars en voor de artiesten om samen grote, spraakmakende projecten te verwezenlijken. Deze spontane samenwerking binnen deze cultuur is vele gemeenten, bedrijven en scholen niet onopgemerkt gebleven, en na enige uitleg van de artiesten ervaren de toeschouwers al gauw de positieve kant van deze vaak omstreden kunstvorm.

Het heeft dan ook niet lang geduurd voordat bedrijven dit medium gebruikten voor reclame, scholen deze uitingsvorm benaderden als educatief en dat diverse gemeenten deze kunstvorm als preventief benaderden, om zo "ongewenst geklieder" tegen te gaan. Zo zijn er al tal van spraakmakende projecten gerealiseerd in Limburg. Wat verder erg opmerkelijk is, is dat de artiesten deze projecten realiseren in samenwerking met artiesten uit andere gemeenten, andere provincies en vaak ook uit andere landen. Het is tenslotte een wereldwijd verschijnsel. Talloze artiesten zijn gedreven in deze kunstvorm, met zijn eigen regels, waarden en normen, tot een ongekend niveau te brengen. Het is dan wel een verschijnsel "van de straat", maar men moet realiseren dat deze kunstvorm, mits hij op de juiste wijze is uitgevoerd, op vele verschillende wijze benaderd kan worden zodat deze toegankelijk is voor alle lagen van de bevolking, en dat deze wel degelijk is geïntegreerd in de hedendaagse samenleving.

Bij vele bouwprojecten kan deze graffiti worden aangetroffen op de omliggende schuttingen van de werkplek. Dit met uiterst enthousiaste reacties van de omwonenden. "Zo'n schildering is veel mooier dan honderden affiches op die wand." Gebleken is dat na het verwezenlijken van zo'n kunstwerk eventuele baldadigheden uitblijven op deze plek. Dit tot grote vreugde van de aannemers en de omwonenden. Diverse scholen zijn in bezit van een fragment van deze uitingsvorm. Op deze manier vervaagt de drempel een beetje die tussen de directie en haar leerlingen ligt.

Ook complete zijkanten van gebouwen worden door de artiesten onder handen genomen. In samenspraak met de opdrachtgever wordt een bepaald thema uitgewerkt, zodat de juiste doelgroep wordt aangesproken. Dit zijn slechts enkele voorbeelden, maar het is duidelijk dat deze kunstvorm op verschillende manieren benaderd kan worden en dat deze een zekere positieve uitwerking heeft op de toeschouwer. 18-4-2003 10:40