Rabobank Nederland

Rabobank introduceert met Rabo FondsEffect een nieuwe manier van beleggen Rabobank Nederland, 15/05/2003 09:05
---

Switchen tussen fondsen zonder extra kosten. Rabobank introduceert Rabo FondsEffect. Een nieuw initiatief waarbij beleggers actief en op een persoonlijke manier worden begeleid. De Rabobank bewaakt niet alleen de portefeuille van de klant, maar let ook op het rendement. Als de portefeuille om bijsturing vraagt, krijgt de belegger een seintje. Met de introductie van Rabo FondsEffect vult de Rabobank haar vernieuwde effectendienstverlening verder in.

Rabo FondsEffect is in de eerste plaats bedoeld voor actieve beleggers, die binnen een bepaalde termijn een beleggingsdoel willen nastreven. "Rabo FondsEffect is geen nieuw beleggingsfonds, maar een nieuwe manier van beleggen,"zegt Jos Rovers, manager Financieel Advies Rabobank Nederland. "De situatie van de afgelopen jaren betekent niet dat beleggen zijn beste tijd heeft gehad. Integendeel, het is volgens ons nog steeds mogelijk een aantrekkelijk rendement te realiseren. Maar dat gaat niet vanzelf. Daar is een nieuwe kijk op beleggen voor nodig. Actiever en met meer aandacht voor de persoonlijke situatie van de belegger." Is er reden om wijzigingen aan te brengen in de beleggingsportefeuille dan ontvangt de klant van de Rabobank een nieuw, geactualiseerd beleggingsvoorstel. Met een uitleg over wat er aan de hand is en een concreet advies hoe hij het beste daarop kan reageren.

Alleen bericht als er aanleiding voor is Met Rabo FondsEffect wordt belegd in de aandelen- en obligatiefondsen van Robeco. Een goede beleggingsportefeuille is samengesteld op basis van gedegen adviezen en met voldoende spreiding. "Daarom maakt Rabo FondsEffect de belegger ook niet onrustig met een stroom van signalen; hij ontvangt alleen bericht als daar aanleiding voor is. Bijvoorbeeld omdat IRIS, het onafhankelijke instituut voor beleggingsonderzoek van de Rabobank, door veranderende inzichten of nieuwe ontwikkelingen in de financiële markten, een andere samenstelling van de optimale portefeuille adviseert," aldus Jos Rovers. De belegger hoeft zo hooguit eens per maand bij zijn beleggingen stil te staan. De rest doet de Rabobank.

Switchen zonder extra kosten De belegger betaalt een vast all-in tarief, een soort abonnement variërend van 0,5 tot 0,8%, dat afhankelijk is van de hoogte van zijn belegde vermogen. Daar tegenover staat dat Rabo FondsEffect geen aan- en verkoopprovisie kent. Zo kan de klant zijn portefeuille voortdurend in overeenstemming houden met zijn optimale adviesportefeuille zonder extra kosten.

Rabobank vernieuwt effectendienstverlening Rabobank heeft dit voorjaar aangekondigd haar effectendienstverlening te vernieuwen om beter in te kunnen spelen op de behoeften van haar circa 650.000 particuliere beleggingsklanten. Inmiddels loopt 60% van de beleggingsorders via de Rabo Orderlijn en het Internet. Als gevolg van deze veranderende behoeften introduceert de Rabobank vijf serviceconcepten passend bij specifieke klantgroepen, waarvan Rabo FondsEffect er één is. De serviceconcepten beleggen variëren van zelfstandig beleggen zonder adviseur en advies via directe kanalen tot vermogensopbouw en vermogensbeheer met een lage instapdrempel. Via deze nieuwe benadering wil de Rabobank haar klanten heldere, herkenbare en toegankelijke beleggingsdienstverlening bieden. Binnen de vernieuwde beleggingsdienstverlening blijven de lokale Rabobanken centraal staan in de dienstverlening aan de klant. Zij bepalen of en wanneer zij ten behoeve van hun klanten gebruik maken van de expertise van andere onderdelen van de Rabobank Groep en of zij de serviceconcepten aanbieden.

De Rabobank verwacht dat vanaf 2004 alle klanten volgens de nieuwe serviceconcepten zullen worden bediend.