CDA

CDA
15-05-03
CDA, VVD en D66 bereiken akkoord in formatie
De afgelopen drie weken hebben de onderhandelaars van CDA, VVD en D66 hard gewerkt aan een regeerakkoord voor het te vormen kabinet. Afgelopen weekend en op maandag en dinsdag is onderhandeld over de tekst van het akkoord, het financieel kader en de omvang en invulling van het bezuinigingspakket. Maandag was al op hoofdlijnen overeenstemming bereikt over de eerste teksten van een akkoord en dinsdagnacht is een belangrijke hobbel genomen doordat er afspraken zijn gemaakt over de invulling van het financieel kader naar aanleiding van de terugkomen doorrekeningen van het CPB van eerder op de dag.

CDA-onderhandelaar Balkenende zei dinsdag 13 mei over de informatieonderhandelingen: Het belangrijkste werk zit erop.

Donderdag 15 mei zal de CDA-fractie bijeenkomen om zich te buigen over het akkoord om te bezien of er instemming kan worden gegeven aan de geformuleerde teksten en de invulling van het financieel beleid. Uit dit beraad kunnen nog eventuele voorstellen voor amendementen naar voren komen.

Afgelopen dagen is onder andere gesproken over de hypotheekrenteaftrek. Binnen het voorstel blijft de hypotheekrente voor het eigen huis volledig aftrekbaar. De hypotheekrenteaftrek is bedoeld om mensen de kans te bieden om een eigen huis te kopen om in te wonen. De regeling heeft dus niet tot doel om op kosten van de overheid en daarmee de belastingbetaler winst te maken en daarmee vervolgens boten of aandelen van te kopen. Het gebruik van de hypotheekrenteaftrek voor dit soort doeleinden is moeilijk te verkroppen, zeker als we tegelijkertijd zware maatregelen in de sociale zekerheid en de zorg moeten worden genomen.

Daarom komt het voorstel voor de hypotheekrenteaftrek in de praktijk op het volgende neer: Voor starters verandert er niets, de hypotheekrente blijft op dezelfde wijze aftrekbaar als dat nu het geval is. Voor doorstromers verandert er in principe ook niets. Als de bij de verkoop van het oude huis geïncasseerde meerwaarde wordt gestoken in het nieuwe huis, dan kun je de rente over de hypotheek gewoon blijven aftrekken. De nieuw voorgestelde regeling stelt er echter wel paal en perk aan dat de geïncasseerde meerwaarde kan worden gebruikt voor oneigenlijke doeleinden.

Deze regeling is het logisch gevolg van eerdere maatregelen, die voorwaarden stelden aan het afsluiten van een tweede hypotheek. Namelijk dat dit hypotheekbedrag moet worden gebruikt voor woningverbetering en eveneens niet kan worden gebruikt voor het aanschaffen van boten of aandelen.