Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

aan werk

Artikel, 15-05-2003

Reïntegratieproject Jellinek helpt ex-verslaafden aan werk

Voor veel ex-verslaafden is het moeilijk om - na een vaak lange periode van werkloosheid - een baan te vinden. De instelling voor verslavingsproblemen Jellinek helpt deze groep werkzoekenden bij het vinden van een betaalde of vrijwillige baan of opleiding.

In de drukkerij staart Jan-Willem geconcentreerd naar zijn beeldscherm. Zweetdruppeltjes parelen op zijn voorhoofd, terwijl zijn vingers over het toetsenbord vliegen. Als bij een volleerd grafisch ontwerper hebben computerprogrammas als Quark-Xpress en Photoshop geen geheimen meer voor hem. En dat terwijl de ex-verslaafde tot voor kort een echte digibeet was. De kans is groot dat Jan-Willem binnenkort bij een groot bedrijf als dtper aan de slag kan.

Het verhaal van Jan-Willem is wel een successtory, maar geen uitzondering. Eén op de vijf deelnemers aan het project vindt na afloop werk of begint aan een opleiding. Daarnaast verzorgt Werk en Scholing diverse cursussen, zoals Word, Windows en internet. De tiendaagse cursus heeft in 2002 voor zestig procent van de deelnemers geleid tot een passende baan. Werk en Scholing is onderdeel van de Jellinek-kliniek in Amsterdam. Ex-verslaafden kunnen sinds 1995 in een grote loods in Amsterdam Oud Zuid terecht om werkervaring op te doen.

Zelfvertrouwen
Het reïntegratieproject is niet bedoeld om iemand klaar te stomen voor een carrière, vertelt Arjen Crijnen. Hij is projectleider van de drukkerij, waar naast Jan-Willem veertien andere ex-verslaafden werken. Deelnemers leren bijvoorbeeld niet alleen op tijd te komen, maar ook hoe zij horen om te gaan met hun collegas. Vaak merk je na een tijdje dat het zelfvertrouwen van de cliënt groeit. Hij kruipt dan uit zijn isolement en leert weer zin aan het bestaan te geven.

De mensen die zich bij Werk en Scholing aanmelden, kunnen niet alleen aan de slag in de drukkerij, maar ook in een fietsenmakerij, een houtwerkplaats, een constructiewerkplaats en een kantine. Enkele deelnemers doen mee aan het milieuproject. Zij rijden rond op een bakfiets en halen tegen betaling bij verschillende locaties van Jellinek het oude papier op. Dit project is vooral geschikt voor cliënten die niet goed weten wat ze willen.

Verslavingszorg
Verschillende ministeries zijn verantwoordelijk voor het drugsbeleid in Nederland. VWS coördineert het drugsbeleid en is verantwoordelijk voor het preventie- en hulpverleningsbeleid. Jaarlijks geeft het ministerie ruim 136 miljoen euro uit aan verslavingszorg, waarvan ruim de helft aan drugsproblematiek. Dat gebeurt deels rechtstreeks, via instellingen voor verslavingszorg die door de AWBZ gefinancierd zijn. Deels gebeurt dit ook via een speciale uitkering die gemeenten voor verslavingszorg krijgen.

Werk en Scholing wordt onder meer gefinancierd door de Sociale Dienst. Dit is de belangrijkste subsidiënt van de instelling. Werk en Scholing krijgt tot het einde van 2004 subsidie. Voor die tijd hoopt Jellinek nog zon tachtig cliënten aan een baan te helpen. Daarnaast wordt dit jaar met de betrokkenen gekeken of, en zo ja hoe, Werk en Scholing een vervolg krijgt.

Om redenen van privacy is de naam Jan-Willem in dit artikel gefingeerd.