CDA

CDA
21-05-03
CDA-Partijraad in teken van kabinetsformatie
De CDA-Partijraad die zaterdag 24 mei a.s. plaatsvindt in (het Beaxtrixtheater van) de Jaarbeurs te Utrecht staat grotendeels in het teken van de kabinetsformatie die haar einde nadert. Minister-president Jan Peter Balkenende, fractievoorzitter Maxime Verhagen, senaatsfractievoorzitter Yvonne Timmerman-Buck en partijvoorzitter Marja van Bijsterveldt houden toespraken

In acht verschillende discussiebijeenkomsten kunnen leden in gesprek gaan met leden van het Formatieteam en/of woordvoerders van de CDA-Tweede Kamerfractie en met bewindspersonen over de hoofdonderwerpen uit het Hoofdlijnenakkoord van CDA, VVD en D66.

Het politieke deel van de Partijraad begint om 10.30 uur en duurt tot circa 15.30 uur.

Na een huishoudelijk deel (9.30 uur-10.15 uur) waarin onder meer de jaarrekeningen 2002 en de herziene begroting 2003 worden vastgesteld, begint het politieke deel van de Partijraad om 10.30 uur.

Discussiebijeenkomsten met leden

Fractievoorzitter Maxime Verhagen opent het politieke deel met een toespraak over de kabinetsformatie.

Daarna volgen er deelsessies waarin partijleden met leden van het Formatieteam en/of Tweede Kamerleden en bewindspersonen (ministers en staatssecretarissen) in gesprek gaan over de hoofdonderwerpen in het Hoofdlijnenakkoord.

De onderwerpen van de discussiebijeenkomsten zijn:


1. Sociaal beleid/gezins- en levensloopbeleid
2. Gezondheidszorg en welzijn

3. Onderwijs en kenniseconomie

4. Ruimtelijk beleid/vitaal platteland/landbouw en mobiliteit
5. Ontbureaucratisering en bestuurlijke vernieuwing
6. Veiligheid

7. Buitenlands beleid/ontwikkelingssamenwerking/defensie
8. Integratie en asielbeleid


Deze discussiebijeenkomsten passen binnen het beleid van het bestuur om CDA-politici met de leden in gesprek te laten gaan over actuele politieke en maatschappelijke onderwerpen.

Daarnaast is er nog een deelsessie over het discussiethema De toekomst van Europa, en een bijeenkomst met nieuwe leden.

Middagprogramma

Het middagprogramma begint om 13.30 uur met een toespraak van partijvoorzitter Marja van Bijsterveldt. Vervolgens wordt de uitslag bekendgemaakt van de stemming onder Partijraadsleden over het eerste vice-voorzitterschap. Voor het eerste vice-voorzitterschap staan twee personen kandidaat: Leon Frissen uit Limburg en Jan-Bart Mandos uit Zeeland.

Yvonne Timmerman-Buck (voorzitter van de CDA-Eerste Kamerfractie) spreekt aan de vooravond van de verkiezing van de nieuwe Eerste Kamer (op maandag 26 mei a.s.) de Partijraad toe.

Na de politieke rondblik met de behandeling van ingediende resoluties sluit formateur en minister-president Jan Peter Balkenende de Partijraad af.