Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

05/06/03 Koningin aanwezig bij opening 56e Holland Festival te Amsterdam

Hare Majesteit de Koningin is donderdag 5 juni 2003 aanwezig bij de opening van het 56e Holland Festival in het Muziektheater te Amsterdam. Het festival wordt geopend met de opera Le Balcon van Peter Eötvös en onder zijn leiding uitgevoerd door het Ensemble Intercontemporain. De opera is een co-presentatie van Gastprogrammering Het Muziektheater, De Nederlandse Opera en het Holland Festival.

De opera Le Balcon is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Jean Genet uit 1955. Op straat broeit het en dreigt de revolutie, mitrailleurs knetteren en bommen ontploffen, terwijl de vertegenwoordigers van de gevestigde orde zich verschansen in de gesloten ruimte van een bordeel, 'Le Balcon'. Eötvös werkte Genets toneelstuk uit tot een opera die de ironie niet schuwt. Voor de compositie putte hij uit alle lagen van de muziekgeschiedenis: de Zeitopern van Weill en Krenek, het Franse chanson van de late jaren zestig, de cool-jazz en de swing, het werk van Stravinsky, folkloristische muziek, barokke figuren en instrumentale technieken. De in Nederland woonachtige Hongaarse componist Peter Eötvös begon zijn carrière met het maken van filmmuziek en elektronische muziek en was jarenlang muzikaal directeur van het Ensemble InterContemporain. Zijn composities, vaak geïnspireerd door elementen uit de film, worden overal ter wereld gespeeld. Le Balcon is na Tri Sestri (1998) de tweede grote opera van Peter Eötvös.

Het Holland Festival duurt van 5 tot en met 29 juni en biedt een dertigtal nationale en internationale topproducties op het gebied van theater, muziektheater, muziek, dans en multimedia. Het festival biedt werken van gevestigde theatermakers, choreografen en componisten als Pina Bausch, Trisha Brown, Peter Eötvös, Heiner Goebbels, Anne Teresa De Keersmaeker, Reinbert de Leeuw, Christoph Marthaler en John Zorn naast werken van jonge makers als Jean-Michel Bruyère, Federico León en Thomas Ostermeier.