Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ministerie van Buitenlandse Zaken

4 juni 2003

Uitnodiging voor de media

Minister Van Ardenne reikt Samsam-trofee uit

Minister Agnes van Ardenne reikt op 5 juni 2003 om 10.00 uur de allereerste Samsam-wisseltrofee uit aan leerlingen van de St. Lucia school in Mierlo op de Galjoenklipper Dutch Princess in de haven van Marken De kinderen hebben de trofee verdiend met het oplossen van opgaven en puzzels over internationale samenwerking in het wereldtijdschrift Samsam, dat in Nederland circa 450.000 leerlingen van basisscholen bereikt.

Samsam wordt in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken/Ontwikkelingssamenwerking sinds 1979 uitgegeven door het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Iedere Samsam behandelt een thema in een bepaald land, zoals leven in de grote stad (Brazilië), ziek zijn in Afrika (Tanzania), na de oorlog (Afghanistan). Het laatste nummer van dit schooljaar gaat -in het kader van wereldwaterjaar 2003- over water en armoedebestrijding (Bolivia).

Kinderen krijgen via Samsam een op hun belevingswereld toegespitst idee van de leefomstandigheden van kinderen in ontwikkelingslanden, de manier waarop zij problemen oplossen en de wijze waarop Nederland landen ondersteunt. De wisseltrofee is in het leven geroepen om het gebruik van samsam in de klas te stimuleren en om -via Samsam- het belang van internationale samenwerking te benadrukken.


---