Vrije Universiteit Amsterdam

veb@dienst.vu.nl

---

Eindelijk eens een probleem dat zichzelf oplost
Bacteriën voorkomen verspreiding vuilstortverontreiniging

Het probleem van grondwaterverontreiniging door de vierduizend oude vuilstortplaatsen in Nederland blijkt beter beheersbaar dan gedacht. Dit komt doordat bacteriën en natuurlijke processen de verontreiniging die uit een vuilstort lekt, opruimen. Tot die conclusie komt milieuwetenschapper Boris van Breukelen, die op donderdag 12 juni promoveert aan de Faculteit der Aard- en Levenswetenschappen van de Vrije Universiteit.

Doordat bacteriën meehelpen de bodem te reinigen, helpen zij op veel plekken de saneringsdoelstellingen te halen zonder dat wij actief de bodem hoeven te saneren. Saneren met conventionele technieken is vaak duur en weinig effectief. Het blijft wel noodzakelijk om in de gaten te houden of de natuur erin slaagt verdere verspreiding van verontreiniging tegen te gaan, maar verder zijn er alleen maar voordelen.

Het verontreinigde water dat uit een vuilstort naar het grondwater lekt, wordt gezuiverd door micro-organismen die mobiele organische verontreinigingen biologisch afbreken. Dat leidt er, samen met verdunning van de verontreiniging en binding van verontreiniging aan bodemdeeltjes, toe dat het grondwater met toenemende afstand tot de stort weer gezuiverd raakt. Zo ontstaat vaak een evenwichtssituatie waarbij verdere verspreiding van de verontreinigingen uit de vuilstort niet plaatsvindt. Dit verschijnsel heet ´natural attenuation´ (letterlijk: natuurlijke afneming).

Van Breukelen deed zijn onderzoek naar biogeochemische processen en factoren die leiden tot een afname in concentratie van verontreinigd grondwater rond de voormalige gemeentelijke huisvuilstort Banisveld in Boxtel in Noord-Brabant. Met rekenmodellen van reactief grondwatertransport kan hij de verspreiding in tijd en ruimte van de pluim met verontreinigingen verklaren. Bacteriën die ijzer in plaats van zuurstof gebruiken in hun ademhaling, zorgen voor de afbraak van organisch materiaal in de pluim. Om de afbraak van vervuiling te kunnen voorspellen en eventueel te beïnvloeden, is meer kennis nodig over de factoren die de snelheid van bacteriële ijzer-ademhaling bepalen en de gevolgen van het opraken van ijzer.