VENDUEHUIS DICKHAUT

Top schilderij Isaac Israels via internet geveild

Kostbaarste kunstwerk dat ooit via Internet onder de hamer gebracht is

Op één van de gratis taxatiedagen van het veilinghuis Venduehuis Dickhaut te Maastricht is een uitzonderlijk werk van Isaac Israels, uit de serie van amazones geschilderd in het Hyde Park in Londen, opgedoken. Het zal geveild worden in de Internetveiling die Venduehuis Dickhaut vanaf 12 juni organiseert. Met een geschatte waarde van 60.000 tot 80.000 euro is dit schilderij het meest kostbare kunstwerk dat ooit in de Nederlandse kunstmarkt via het Internet onder de hamer gebracht is.

Isaac Israels (1865-1934) wordt wel Hollands enige impressionist genoemd. Het schilderij betreft één van de mooiste en meest uitgewerkte doeken uit een serie gemaakt in 1912 in Londen. Het toont een elegante amazone, één van de debutantes die zich dagelijks op Rotten Row, het ruiterpad in Hyde Park, presenteerden. Israels was gefascineerd door deze jongedames van gegoede huize die tijdens het traditionele sociale 'seizoen' hun entree maakten op de Londense huwelijksmarkt.

Het werk is al drie generaties lang in het bezit van dezelfde familie. De eerste eigenaar, de gerenommeerde Utrechtse koffiebrander de heer Haagen, kocht het schilderij in 1916 rechtsreeks bij de kunsthandel die Israels vertegenwoordigde, de firma A.J. Kuinck te Utrecht. Sedertdien heeft het jaren aan de muur van het grachtenpand 'Groot Blankenburgh' in Utrecht mogen pronken. Een sticker met de naam van de kunsthandel 'Kuinck' staat nog op de achterkant van het schilderij, en zelfs de aankoopnota uit 1916 is al die tijd zorgvuldig bewaard gebleven.

Het is voor het eerst in de Nederlandse kunstmarkt dat een zo kostbaar en belangrijk schilderij via het Internet in veiling gebracht wordt. Vanaf 12 juni kan er vanuit de hele wereld online geboden worden op dit en 750 andere kavels via de website van Venduehuis Dickhaut, www.veilingmaastricht.nl. Het resultaat zal bekend zijn op 20 juni om 21.00 uur, bij het sluiten van de veiling.
Meer informatie: tel: 043-3213095
info@veilingmaastricht.nl
Data veiling en kijkdagen: 12 tot en met 20 juni
Iedere werkdag: 12.00-17.00 uur
In het weekeinde: 10.00-17.00 uur
Locatie: Venduehuis Dickhaut Bredestraat 23 Maastricht

12 jun 03 07:01