Nutreco NV

PERSBERICHT

Amersfoort, 12 juni 2003

TOELICHTING ONTWIKKELINGEN NUTRECO OVER EERSTE VIJF MAANDEN 2003

Nutreco Holding N.V. geeft in aanloop naar de bekendmaking van haar halfjaarresultaten nadere toelichting op de ontwikkelingen van de afgelopen vijf maanden. De continu lage zalmprijzen, met name in Europa, en de aanhoudende gevolgen van vogelpest (Avian Influenza) hebben een negatief effect op het halfjaarresultaat. Nutreco heeft een drastische reorganisatie van haar dochteronderneming Marine Harvest in Europa in gang gezet waarbij ongeveer 300 arbeidsplaatsen komen te vervallen.

Nutreco aquaculture

De aanhoudend lage zalmprijzen in Europa hebben een negatief effect op het resultaat van Nutreco. Nutreco's dochteronderneming Marine Harvest heeft met het oog op deze ontwikkelingen een drastische herstructurering in gang gezet in Noorwegen en Schotland.

In Noorwegen gaan twee visverwerkingsfabrieken dicht, nadat vorig jaar reeds twee andere fabrieken hun poorten moesten sluiten. Binnen een periode van twaalf maanden heeft Marine Harvest Noorwegen het aantal verwerkingsbedrijven teruggebracht van zeven naar drie. Er wordt nu gewerkt met twee zogeheten primaire verwerkingsfabrieken en één bedrijf waar visproducten met een hoge toegevoegde waarde worden gemaakt. Bij de sluiting van twee fabrieken komen 210 banen te vervallen, waarmee het totale personeelsbestand met 26% terugloopt. In Schotland vindt alle verwerking van vis voortaan plaats op één locatie, in plaats van twee. Dit heeft consequenties voor 82 banen (15% van het personeelsbestand).

Het uitblijven van herstel van de zalmprijzen in Europa maakt daarnaast een extra afschrijving noodzakelijk op de geactiveerde goodwill in verband met de Hydro Seafood overname in 2000. In februari is reeds bekendgemaakt dat een 'impairment' onvermijdelijk zou zijn als de zalmprijzen zich niet op korte termijn zouden herstellen. Per 31 december 2002 bedroeg de geactiveerde goodwill van Hydro Seafood EUR 150 miljoen.

Deze afschrijving is een 'non-cash item' en de balans van Nutreco blijft sterk.

De genomen maatregelen zullen Nutreco in staat stellen de winst van haar Noorse activiteiten in 2004 te herstellen.

Nutreco Agriculture

Het uitbreken van vogelpest in Nederland en België heeft een grotere impact dan aanvankelijk verwacht. Als gevolg hiervan zal het negatief effect op het halfjaarresultaat rond de EUR 15 miljoen liggen in plaats van de in april geschatte EUR 5 - 10 miljoen.

Ofschoon sinds ongeveer vier weken geen nieuwe gevallen zijn gerapporteerd, moet er rekening mee worden gehouden dat aanvoer en aanbod nog maandenlang negatief worden beïnvloed. Dit heeft consequenties voor de efficiency van de verwerkingsbedrijven in de Benelux.

De fokkerijactiviteiten van Euribrid kunnen zelfs voor een langere periode negatieve gevolgen ondervinden. Omdat dit een wereldwijd opererend bedrijf is, zal het herstel afhankelijk zijn van het opnieuw openstellen van de grenzen van importlanden.

Het is te vroeg om de effecten van vogelpest op Nutreco's pluimveeactiviteiten in de Benelux op de langere termijn te voorspellen.

Nutreco publiceert de halfjaarresultaten op 5 augustus 2003.


* * * * *

Nutreco Holding N.V.
Nutreco Holding N.V. is een internationale onderneming op het gebied van kwalitatief hoogwaardige voeding voor mens en dier. De onderneming is actief in verschillende schakels van de voedselproductiekolom van vis, pluimvee- en varkensvlees. Deze activiteiten zijn onderverdeeld in Nutreco Aquaculture en Nutreco Agriculture. Binnen acht Business Groepen opereren verschillende Business Units, met meer dan 120 productie- en verwerkingsfabrieken in 22 landen met in totaal circa 13.000 medewerkers. Sinds haar beursnotering in juni 1997 heeft Nutreco acquisities afgerond in Nederland, Spanje, Duitsland, Canada, Polen, Chili, Portugal, Frankrijk, Schotland, België, Hongarije, Noorwegen, Australië en de Verenigde Staten. In 2002 bedroeg de omzet van Nutreco EUR 3.809,6 miljoen. Nutreco is genoteerd aan het officiële segment van Euronext in Amsterdam en maakt deel uit van de Midkap Index (Amsterdam), de Euronext 150 Index en de Next Prime Index (Euronext).



Nutreco NV