Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

Cevo: VMBO-examens goed gemaakt

12 juni 2003
nr. 38

Dit is een persbericht van de Centrale examencommissie vaststelling opgaven (Cevo)
VMBO-EXAMENS GOED GEMAAKT

De examens in het vmbo, havo en vwo zijn goed verlopen. Er hebben zich weinig problemen voorgedaan. Dit jaar zijn voor het eerst praktijk- en theorie-examens beroepsgerichte vakken in het vmbo centraal afgenomen. Uit de gegevens van de scholen blijkt volgens de Cevo dat de examens goed aansloten bij de onderwijspraktijk, zowel qua inhoud als niveau. De Cevo heeft vandaag de normen voor de centrale examens vastgesteld.

Vmbo
Dit jaar waren voor het eerst centrale examens in de basisberoepsgerichte leerweg. Ook de examens beroepsgerichte vakken in de andere leerwegen waren nieuw. Deze nieuwe examens zijn goed gemaakt. De normering voor deze examens is dit jaar nog niet bindend. De examens in de algemene vakken in de gemengde en theoretische leerweg scoorden zoals verwacht. Ook de praktijkexamens in de beroepsgerichte vakken verliepen goed. Opzet, organisatie, uitvoering gingen de scholen goed af.

Het Ministerie van OCW laat onderzoeken of scholen zijn afgeweken van de adviesnormering van de Cevo. Daarnaast wordt bekeken wat het slagingspercentage zou zijn geweest als de scholen het advies wel hadden opgevolgd. Aan de hand hiervan zal worden bekeken of volgend jaar voor deze nieuwe examens een bindende normering kan worden ingevoerd.

Havo en vwo
In havo en vwo zijn de resultaten vergelijkbaar met vorig jaar. De economische vakken bleken aan de moeilijke kant en daar is in de normering rekening mee gehouden.

In 2003 legden 190.000 leerlingen centraal examen af. Voor het vmbo waren er in totaal zo.n 110.000 leerlingen die examen deden. Het havo telde bijna 43.000 examenkandidaten en in het vwo deden ruim 32.000 kandidaten examen.
De definitieve normering havo en vwo staat op internet www.eindexamen.nl of www.citogroep.nl.

Noot voor de redactie,