Korps: Friesland, plaats: Fryslân 12-06-2003
Politieberichten van 11/6 (13.00 uur) t/m 12/6 (07.00 uur)

Terwispel A7: aanrijding met dodelijke afloop
Woensdag vond omstreeks 15.00 uur een aanrijding plaats op de Rijksweg A7 waarbij een 55 jarige inwoner van Meppel om het leven kwam. Waarschijnlijk overleed de man ter plaatse ten gevolge van het opgelopen letsel. Het slachtoffer was in het voertuig bekneld geraakt. De brandweer van Opsterland haalde het stoffelijk overschot van de man uit de auto. Dit voertuig had geen passagiers. Naast de personenauto van de Meppeler was een militair voertuig betrokken bij het verkeersongeval. De twee inzittenden van het militaire voertuig waren ongedeerd.

Het ongeval ontstond richting Heerenveen, vlak voor de afslag servicestation De Vonken. Politie, brandweer en ambulance waren snel ter plaatse. Een militaire Jeep met twee inzittenden, een 26- jarige bestuurder uit Zwijndrecht en een 23- jarige passagier uit Lelystad, haalde de personenauto van de Meppeler in. Tijdens deze manoeuvre raakte de Jeep het voertuig van de Meppeler. Een aanrijding was het gevolg en beide voertuigen raakten van de rijbaan. De auto van de bestuurder uit Meppel kwam tegen een boom tot stilstand. Het militaire voertuig kwam in de onderwal tot stilstand.

Bureau Ongevallenanalyse van politie Fryslân onderzocht het verkeersongeval in samenwerking met de Koninklijke Marechaussee. Nadere informatie omtrent de toedracht van de aanrijding of de eindconclusie van het onderzoek is nog niet bekend. Het overige verkeer ondervond enige hinder van het verkeersongeval. Er werd een rijbaan afgezet maar het verkeer raakte niet gestremd. Rond 17.00 uur werd de rijbaan weer vrijgegeven. Beide voertuigen werden ernstig beschadigd afgevoerd.

Harlingen: winkeldief aangehouden
Woensdagmiddag werd om 16.55 uur een verdachte aangehouden aan de Grettingalaan terzake winkeldiefstal. De verdachte, een 54- jarige inwoner van Harlingen wilde gereedschappen, o.a. beitels en een hangslot, meenemen zonder te betalen. Winkelpersoneel had gezien dat de verdachte de gestolen waren in zijn zakken stopte en de zaak wilde verlaten zonder af te rekenen. De verdachte werd meegenomen naar het politiebureau en na verhoor weer vrijgelaten. Er werd aangifte gedaan door een 46- jarige inwoner van Tzum.

Terwispel A7: Milieu- en transportcontrole
Woensdag heeft op de A7 tussen de parkeerplaatsen De Vonken en parkeerplaats De Wâlden een milieu- en transportcontrole plaatsgevonden. Aan deze controle werkten 35 personen mee waaronder: politiefunctionarissen van politie Fryslân, Bureau Milieuhandhaving politie Fryslân, de douane, Inspectie van VROM, Inspectie Verkeer en Waterstaat en de KLPD uit Assen.

In totaal werden 127 vrachtwagens gecontroleerd, t.w.: 19 x voervoer afval, 17 x vervoer van gevaarlijke stoffen, 35 x vervoer met koelautos, 1 x vervoer van mest en 55 x overig. Er werden 43 overtredingen geconstateerd. Op het gebied van milieu werd 4 x proces-verbaal opgemaakt omdat de keuring van de koelinstallatie verlopen was, 2 x proces-verbaal omdat er geen documenten bij het vervoer van afval aanwezig was, 1 x proces-verbaal voor onjuiste stuwage gevaarlijke stoffen, 1 x proces-verbaal voor het niet vastzetten van gevaarlijke stoffen, 1 x proces-verbaal voor het niet voeren van borden bij het vervoer van gevaarlijke stoffen, 2 x proces-verbaal terzake illegale uitvoer van afval. Het betrof plastic afval dat zonder vergunning naar India zou gaan. Het transport werd naar de afzender teruggestuurd, 2 x proces-verbaal voor nader onderzoek betreffende de verwerking van afval en 1 proces-verbaal als bestuurlijke maatregel waarbij provincie Fryslân actie onderneemt naar een bedrijf i.v.m. het onvolledig invullen van begeleidende documenten voor het vervoer van afval.

Voor overige zaken werden de volgende processen-verbaal opgemaakt: 13 x voor afwezigheid Eurovignet, 1 x belastingtechnisch overig, 1 x terzake misbruik handelaarskenteken, 1 x terzake gebruik rode diesel + een bedrijfsonderzoek, 4 x voor onvoldoende rusttijd, tevens 4 x rijverbod opgelegd, 2 x omdat chauffeur geen tachograafschijven bij zich had, 1 x terzake niet hebben van werkgeversverklaring, 1 x terzake verlopen APK, 1 x terzake overschrijding maximum lengte, 2 x terzake Wegenverkeerswet overig.

Drachten: vals geld
Op woensdag werd omstreeks 15.15 uur vals geld aangeboden in een winkel aan de Zuiderbuurt. Het betrof een biljet van 50,--. De aanbieder wilde enkele goederen afrekenen met het valse biljet. Toen het winkelpersoneel constateerde dat het om vals geld ging en dit de klant kenbaar maakte, wilde de man het biljet terug hebben. Toen hij het biljet niet terugkreeg verliet hij de zaak. Het valse biljet werd in beslag genomen. Een 26- jarige inwoonster van Sumar deed aangifte. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Wirdum A32: snelheidsovertreding
Woensdag werd om 14.18 uur de snelheid van een automobilist gecontroleerd. De verdachte, een 52- jarige inwoner van Kiritz (D) reed 97 km/u op een traject waar een maximum geldt van 70 kilometer/uur. De verdachte ontving een schikkingsvoorstel van 115,-- en betaalde ter plaatse.

Gorredijk: getuigenoproep doorrijden na aanrijding Woensdag om 18.25 uur, liep een motorfiets, motorkleding en de helm van een motorrijder ernstige schade op na een valpartij op de Nijewei. De 26 jarige motorrijder uit Jubbega viel na een uitwijkmanoeuvre voor een ongeveer 7-jarig fietsstertje. Ter hoogte van de kruising De Leyen t Kiemke kwam het meisje uit de tegenovergestelde richting over de Nijewei rijden. Toen zij de kruising gepasseerd was stuurde ze naar links en stak haaks de rijbaan over. Waarschijnlijk met de bedoeling om om de in de middenas geplaatste verkeersheuvel heen te rijden en haar route in tegenovergestelde richting te vervolgen. De motorrijder die op de Nijewei reed stuurde naar links om het meisje eventueel links te passeren. Het fietsstertje bleef plots stilstaan, waarop de motorrijder naar rechts stuurde om een aanrijding te voorkomen. De motorrijder reed gedeeltelijk over de verkeersheuvel en viel waardoor de motorfiets, motorkleding en motorhelm zwaar beschadigd raakte. Het meisje reed door. De politie vraagt het fietsende meisje en/of eventuele getuigen die iets hebben gezien om zich te melden via telefoonnummer: 0900 8844.

Leeuwarden: eenzijdige aanrijding met drank
Donderdag vond om 01.50 uur een eenzijdige aanrijding plaats aan de Kelvinstraat. Er raakte niemand gewond. De verdachte, een 48- jarige inwoner van Harlingen, was met zijn personenauto tegen een kantoorgevel gereden. De voorgevel van het pand was door de aanrijding vernield. Daarnaast had de verdachte met een grondboor een zevental ruiten ingeslagen. Uit een blaastest bleek dat de man gedronken had (370 ug/l). De verdachte werd meegenomen naar het politiebureau voor verhoor en ingesloten. Zowel de personenauto als de grondboor werden in beslag genomen. De politie onderzoekt de zaak.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272