OSB

Positieve effecten verruiming Regeling SVP

Den Bosch, 12 juni 2003

PERSBERICHT

Positieve effecten verruiming Regeling Schoonmaakdiensten Voor Particulieren (SVP)

De effecten van de verruiming van de Regeling Schoonmaakdiensten Voor Particulieren (RSP), ook wel bekend als het witte-werksterproject, zijn goed merkbaar. In het eerste kwartaal van 2003 zijn er duidelijk meer arbeidscontracten afgesloten, zo stelt de Ondernemersorganisatie Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten (OSB) als administratief orgaan van de Regeling SVP vast. De toenemende werkloosheid in ons land zal ongetwijfeld mede aan deze ontwikkeling hebben bijgedragen. Doordat per 1 januari 2003 het aantal verplichte contracturen voor een SVP-medewerker is verminderd van 15 naar 12 uur en de werkloosheidseis is verlaagd van een jaar naar een halfjaar, is het aantal potentiële SVP-medewerkers flink vergroot. Met name onder de groep herintredende vrouwen, die parttime en in flexibele uren willen gaan werken, is de belangstelling groot om via de Regeling SVP de stap naar een betaalde baan als huishoudelijk hulp te maken. Aan de vraagzijde in de markt van persoonlijke dienstverlening blijkt de behoefte aan een huishoudelijk hulp, ondanks de recessie, nog steeds onverminderd groot.

De Regeling SVP is in 1998 door de overheid ingesteld om langdurig werklozen aan een volwaardige baan te helpen, de markt van de persoonlijke dienstverlening te stimuleren en het zwart-werk tegen te gaan. Sinds de start van de Regeling zijn jaarlijks ongeveer 1000 langdurig werklozen in de particuliere schoonmaak aan de slag. Het voordeel voor de huishoudelijk hulp die het werk wit doet, is dat hij/zij kan profiteren van de voorzieningen en zekerheden die hierbij horen zoals doorbetaalde vakantiedagen, vakantiegeld, ziekengeld en pensioenopbouw. Door de verruiming van de Regeling verwacht de schoonmaakbranche jaarlijks een nog hoger aantal langdurig werklozen een baan te kunnen bieden.

combineren werk en zorg
De Commissie SVP, het platform van schoonmaakbedrijven die huishoudelijke diensten in het kader van de Regeling bieden, is blij met dit resultaat. Het grootste knelpunt bleek tot voor kort, dat het zeer moeilijk was om aan SVP-medewerkers te komen. Daardoor kon aan de vraag naar huishoudelijke diensten onvoldoende worden voldaan en kregen de schoonmaakbedrijven te maken met wachtlijsten van potentiële klanten. Via intensief overleg met het Ministerie van Sociale Zaken & Werkgelegenheid is bereikt, dat de Regeling per 1 januari 2003 is verruimd. Door het verminderen van het aantal contracturen, is het voor potentiële medewerkers mogelijk om een dienstverband vanaf 12 uur aan te gaan. De eerdere gestelde verplichte 15 contracturen, bleek voor velen een te hoge drempel als zij werk met zorgtaken willen combineren. Vooral voor herintredende vrouwen biedt deze aanpassing goede mogelijkheden om weer aan de slag te gaan. Daarnaast bepaalde de overheid in eerst aanleg, dat iemand die een jaar zonder werk is geweest als langdurig werkloze kan worden aangemerkt. Door de krappe arbeidsmarkt voldeden steeds minder werkzoekenden aan die eis, waardoor de instroom van SVP-medewerkers nagenoeg opdroogde. Met een verlaging van de werkloosheidseis, is ook dit knelpunt aangepakt. In de kern richt de Regeling SVP zich nog steeds op het aanbieden van huishoudelijke diensten in de sfeer van schoonmaken en strijken. Met de overheid is afgesproken, dat de deelnemende schoonmaakbedrijven hun dienstenpakket binnen de Regeling mogen verbreden.

De schoonmaakbedrijven die huishoudelijke diensten aanbieden, willen binnenkort een collectieve promotie gaan opzetten om meer huishoudelijk hulpen en klanten te werven. De verwachting is, nog los van de te voeren promotie, dat door de verruiming van de Regeling op korte termijn een significante groei bereikt kan worden in het aantal medewerkers dat in het kader van de Regeling SVP als huishoudelijk hulp aan de slag is.


---
Noot voor de redactie (