REPORTAGE
12/06/2003

Het Livar-kloostervarken

Een aantal jaren geleden zijn vijf varkenshouders, doordrongen van het besef dat zij terug moesten naar de basis als het gaat over leef- en beleefwijze van vlees en vleesproducten, op zoek gegaan naar oude authentieke rassen om door veilige voeding en de juiste opvoeding tot een ouderwets lekker stukje varkensvlees te komen. En dat is hen gelukt!

Uniek samenwerkingsverband
Dankzij een uniek samenwerkingsverband scharrelt het Livar-kloostervarken rond op de eeuwenoude abdij Lilbosch in Echt. Het Livar wordt gevoed met granen die rechtstreeks van de kloosterakkers komen. Door de kleinschaligheid wordt optimale traceerbaarheid en voedselveiligheid gewaarborgd. Met grote zorgvuldigheid wordt de omgang met de varkens gecontroleerd. Regels waaraan ook de transporteur, de slachterij en vleesverwerker zich aan moet houden.

Livar kloostervarkens groeien onder diervriendelijke leefopstandigheden rondom de abdij op en zijn van nature sterk en gezond. Het voedsel dat de dieren krijgen zorgt er mede voor dat het vlees perfect smaakt.

De slacht
Er is gekozen voor een kleine slagerij waar alle dieren geslacht worden. Doordat de dieren aan mensen gewend zijn komen ze daar absoluut niet gestrest aan. Ook dat komt de smaak ten goede.

Waar te koop
Livar is te koop bij de regionale slagerijen in Limburg en u kunt het proeven bij verschillende restaurants binnen de regio en er buiten. Het is onder andere te koop bij Versspecialist Philipsen in Horst (www.philipsenvers.nl) en U kunt het eten bij Onder de Boompjes in Roermond (www.boompjes.nl) maar ook bij Kip in Rotterdam en andere restaurants staat het op de kaart. Ik kan alleen maar zeggen probeer en waardeer de smaak van lekker varkensvlees!

Meer informatie vind u op www.livar.nl