REPORTAGE
12/06/2003
Het Livar-kloostervarken
Een aantal jaren geleden zijn vijf varkenshouders, doordrongen van het
besef dat zij terug moesten naar de basis als het gaat over leef- en
beleefwijze van vlees en vleesproducten, op zoek gegaan naar oude
authentieke rassen om door veilige voeding en de juiste opvoeding tot
een ouderwets lekker stukje varkensvlees te komen. En dat is hen
gelukt!
Uniek samenwerkingsverband
Dankzij een uniek samenwerkingsverband scharrelt het
Livar-kloostervarken rond op de eeuwenoude abdij Lilbosch in Echt. Het
Livar wordt gevoed met granen die rechtstreeks van de kloosterakkers
komen. Door de kleinschaligheid wordt optimale traceerbaarheid en
voedselveiligheid gewaarborgd. Met grote zorgvuldigheid wordt de
omgang met de varkens gecontroleerd. Regels waaraan ook de
transporteur, de slachterij en vleesverwerker zich aan moet houden.
Livar kloostervarkens groeien onder diervriendelijke
leefopstandigheden rondom de abdij op en zijn van nature sterk en
gezond. Het voedsel dat de dieren krijgen zorgt er mede voor dat het
vlees perfect smaakt.
De slacht
Er is gekozen voor een kleine slagerij waar alle dieren geslacht
worden. Doordat de dieren aan mensen gewend zijn komen ze daar
absoluut niet gestrest aan. Ook dat komt de smaak ten goede.
Waar te koop
Livar is te koop bij de regionale slagerijen in Limburg en u kunt het
proeven bij verschillende restaurants binnen de regio en er buiten.
Het is onder andere te koop bij Versspecialist Philipsen in Horst
(www.philipsenvers.nl) en U kunt het eten bij Onder de Boompjes in
Roermond (www.boompjes.nl) maar ook bij Kip in Rotterdam en andere
restaurants staat het op de kaart. Ik kan alleen maar zeggen probeer
en waardeer de smaak van lekker varkensvlees!
Meer informatie vind u op www.livar.nl