Nederlands Kanker Instituut


Aanvullende bestraling bij Hodgkinpatiënten niet altijd meer nodig
---

Amsterdam, 11 juni Mensen die behandeld worden voor de uitgebreide vorm van de ziekte van Hodgkin, hoeven geen aanvullende bestraling meer te ondergaan als de ziekte geheel verdwenen is na zes tot acht medicijnkuren. Dit blijkt uit een publicatie in New England Journal of Medicine van 12 juni, van radiotherapeut-oncoloog Berthe Aleman van het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis (NKI/AvL) en internist-hematoloog John Raemaekers van het Universitair Medisch Centrum St Radboud, namens de EORTC Lymphoma Group.

De ziekte van Hodgkin een vorm van lymfeklierkanker - wordt in Nederland jaarlijks bij ongeveer 350 mensen vastgesteld. De behandeling van mensen met de ziekte van Hodgkin is vrijwel altijd gericht op genezing. Dertig jaar geleden bestond de behandeling nog alleen uit bestraling (radiotherapie). Momenteel bestaat de behandeling meestal uit medicijnkuren (chemotherapie) met aanvullende bestraling. De resultaten van de behandeling met moderne chemotherapie en radiotherapie zijn in de laatste decennia sterk verbeterd. Verdere verbeteringen van de behandeling zijn gericht op het verminderen van het aantal (late) bijwerkingen, waaronder verminderde vruchtbaarheid en schildklierfunctie, verhoogde kansen op hart- en vaatziekten en verhoogde kans op het krijgen van een ander type kwaadaardige ziekte. Aanvullende bestraling
Uit de publicatie in New England Journal of Medicine blijkt dat met een aanpassing van de huidige behandeling er grote kans bestaat op een vermindering van het aantal bijwerkingen. De publicatie is gebaseerd op een internationaal onderzoek van de European Organization for Research and Treatment of Cancer (EORTC) Lymphoma Group onder 739 patiënten in 42 Europese ziekenhuizen. Studiecoördinatoren Berthe Aleman (NKI/AvL in Amsterdam) en John Raemaekers (UMC St Radboud in Nijmegen) concluderen namens de EORTC Lymphoma Group dat de belastende, aanvullende bestraling niet altijd meer nodig is. Patiënten bij wie de uitgebreide vorm van de ziekte van Hodgkin (stadium 3 of 4) al volledig verdwenen is na zes tot acht medicijnkuren (met MOPP ABV chemotherapie), hoeven geen aanvullende bestraling meer te ondergaan. Vermindering bijwerkingen In de publicatie adviseren de onderzoekers aanvullende bestraling alleen nog toe te passen als na de chemotherapie nog steeds tekenen van activiteit van de ziekte worden gevonden. De onderzoekers verwachten dat op de lange duur (15 tot 30 jaar) zal blijken dat het achterwege laten van de aanvullende bestraling leidt tot minder bijwerkingen.

Klik hier voor het volledige artikel in PDF-formaat.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling PR & Voorlichting, Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis, telefoon 020 512 2850.

Datum laatst gewijzigd: Tuesday, June 10, 2003