Socialistische Partij

SP vreest Europese afbraak bescherming tegen schildersziekte OPS

12-06-2003 * De SP vreest dat de Nederlandse norm over oplosmiddelen wordt bedreigd als gevolg van nieuwe Europese wetgeving. In de nieuwe Europese richtlijn, bedoeld om het milieu te beschermen, worden waarden genoemd die oplopen tot 550 en zelfs 850 gram oplosmiddel per liter voor autospuiters, bijna puur oplosmiddel. De SP in het Europees Parlement is dan ook falikant tegen deze versoepeling van de normen en pleit voor handhaving van de vervangingsregeling in Nederland.

Als de nieuwe Europese Verfrichtlijn wordt aangenomen lopen we de kans dat de schildersziekte OPS in Nederland opnieuw veel slachtoffers gaat maken. Eind 1997 nam de Tweede Kamer een voorstel aan van SP'er Poppe om te komen tot een algemene vervangingsplicht voor oplosmiddelen in Nederland. Een vervangingsplicht was, zo vond SP er Poppe de beste maatregel om te voorkomen dat de "schildersziekte" OPS slachtoffers bleef eisen. OPS tast het centrale zenuwstelsel aan en wordt veroorzaakt door het inademen van oplosmiddelen uit verf. Aan de ziekte lijden in Nederland nog steeds enkele duizenden mensen. De vervangingsplicht werd op 1 januari 2000 in Nederland ingevoerd en betekende een verbod op het gebruik van verven met oplosmiddelen voor binnenshuis vanwege de gezondheidsrisico´s. Oplosmiddelarme verf, de watergedragen verf, mag sinds dat jaar nog maar maximaal 100 gram oplosmiddel per liter bevatten.

Europa moet zelfs eindelijk eens moeten leren dat als het over de veiligheid en gezondheid van werknemers gaat men het water niet altijd naar het laagste punt moet laten lopen. ´Laten we nu eens de normen voor de bescherming tegen een ernstige beroepsziekte als OPS zoals in Nederland, overnemen in Europa in plaats van de normen weer te verlagen´, vindt SP Europarlementarier Erik Meijer. Meijer zal in de Commissie Milieu een voorstel van die strekking op tafel leggen en vindt dat de Europese Commissie de belangen van de berscherming van veiligheid en gezondheid van werknemers niet aan de laars kan lappen.