Socialistische Partij

Moties SP over jonge WAO'ers en afbraak zorg

12-06-2003 * Aan het slot van het debat over de regeringsverklaring heeft de SP twee moties ingediend: over het aantasten van de rechten van jonge WAO'ers en over de afbraak van de zorg. Woensdag en donderdag werd in het debat over de regeringsverklaring duidelijk dat kabinet BII in de Kamer voorlopig een meerderheid vindt voor haar funeste plannen. Het verwerpen van de moties door een rechtse Kamermeerderheid is dan ook tekenend voor het dreigende politieke klimaat.

Het kabinet wil de huidige WAO'ers jonger dan 45 jaar herkeuren. De resultaten van de herkeuringen worden verwerkt volgens de nieuwe regelgeving, waardoor veel gedeeltelijk arbeidsongeschikten in de bijstand zullen belanden. Zij zouden zich particulier moeten bijverzekeren, maar geen verzekeringsmaatschappij neemt nieuwe klanten aan als die al iets mankeren. "Je kunt een brandend huis niet verzekeren" zegt de verzekeringswereld immers. Voor de slachtoffers van deze plannen moet volgens de SP een publieke inkomensvoorziening blijven bestaan die inkomensachteruitgang voorkomt. Zowel GroenLinks als de PvdA zetten hun handtekening onder de motie.

In de tweede motie sprak de SP zich uit tegen de verkleining van het ziekenfondspakket en tegen de invoering van het eigen risico. Deze maatregelen leiden tot een aantasting van de solidariteit in de zorg tussen gezonden en zieken en tussen armen en rijken. Deze motie werd mede ondertekend door GroenLinks.

Beide moties werden door de rechtse meerderheid verworpen. Over de bedoelingen van Balkenende II zullen, zeker na dit debat, weinig misverstanden meer bestaan. Als het aan deze regering ligt, zullen het zeer kille jaren worden. Het vaak desastreuze beleid kan alleen gestopt worden door maatschappelijk verzet. De SP roept dan ook iedereen op om het ongenoegen niet onder stoelen of banken te schuiven, maar verzet te organiseren. Onder het motto 'Stop de afbraak, red de solidariteit!' zal de SP binnen en buiten de Kamer op volle kracht oppositie voeren. Want dit land verdient beter!