AutoRai

24-6-2003

Honda Autotechnicus van het Jaar 2003

De winnaars van de titel 'Honda Autotechnicus van het Jaar 2003' zijn bekend.

Op 12 juni vond op de kartbaan van Uitgeest de feestelijke prijsuitreiking plaats, waarmee de twintig finalisten op een sportieve manier terugkeken op de praktijkfinales die op 3 en 4 juni werden gehouden bij Honda Nederland in Ridderkerk. Bij de junioren tot 23 jaar en korter dan drie jaar in dienst bij Honda ging de titel naar Robert Stapper van Automotive Centre Van Nieuwkerk uit Alphen a/d Rijn. Bij de senioren is Johan van der Worp van Auto Scholing Twente B.V. uit Almelo winnaar geworden van de felbegeerde titel.

Het was al weer de 13 editie van Honda's tweejaarlijkse competitie onder de autotechnici van haar dealerbedrijven. Doel is om binnen de organisatie meer affiniteit met het merk en de producten te bewerkstelligen en zo de kwaliteit van Honda's service in Nederland te verhogen. Dit jaar schreven ongeveer honderd deelnemers zich in, afkomstig van 35 dealerbedrijven. Honda Nederland hecht veel belang aan de competitie en ondersteunt haar dan ook met flyers en posters, die door de dealers in het bedrijf worden verspreid. Het enthousiasme onder de deelnemers bleek ook dit jaar weer groot.

Kennisdeling
Er zijn twee theoretische voorronden die schriftelijk worden afgenomen. De deelnemers moeten per inzending twintig vragen beantwoorden over verschillende Honda-modellen, waarbij alle denkbare facetten van de autotechniek aan bod komen. Hulpmiddelen zoals werkplaatshandboeken, servicebulletins, cd-roms en Honda's intranet MaRis staan de deelnemers daarbij ter beschikking. Ook mag men voor de theorieronden gebruik maken van de praktijkkennis van collega's, waarbij niet zelden boeiende discussies ontstaan, met nuttige kennisdeling als bijkomend resultaat. Van de inzenders gaan de beste twintig door naar de praktijkfinale bij Honda Nederland in Ridderkerk, vijftien senioren en vijf junioren.

Europese finale in Parijs
Ook in deze finale, waarbij de deelnemers zich daadwerkelijk over de auto buigen, is de vraagstelling bijzonder gevarieerd, zodat de winnaars zich met recht 'allround Honda Autotechnicus van het Jaar' mogen noemen. Er zijn daarbij ook prijzen te winnen, maar het blijkt de deelnemers toch vooral om de eer te doen en de kans om Honda Nederland te mogen vertegenwoordigen in de Europese finale, die dit jaar op 8 november in Parijs zal worden gehouden. Robert Stapper zal daar strijden voor de juniorentitel. Johan van der Worp zal nog minimaal een jaar geduld moeten betrachten om zijn derde plaats van vorig jaar bij de European Autotechnician of the Year contest in Londen te kunnen evenaren, of zelfs te verbeteren. De Europese reglementen staan twee opeenvolgende deelnames van een kandidaat nu eenmaal niet toe.

Daarom zal dit jaar runner-up Remco van Zoomeren van Automobielbedrijf Welman Heerugowaard B.V. namens de senioren voor Honda Nederland de strijd aanbinden in Parijs. Nationaal titelhouder Johan van der Worp zal hem daarbij wel vergezellen. Hij werd door de organisatie uitgenodigd om deze Europese finale bij te wonen als special guest.