Universiteit van Amsterdam



Universiteit van Amsterdam

Verschillen tussen door vrouwen geleide huishoudens in Tanzania


donderdag 12 juni 10.00 uur


Promotie Sociale geografie

Het onderzoek van Anke van Vuuren is gericht op het vergroten van het inzicht in de bestaansstrategieën van door vrouwen geleide huishoudens in Sub-Sahara Afrika. Van Vuuren onderzocht onder andere de stereotype-opvatting dat huishoudens met een vrouw aan het hoofd tot de armste categorie van de bevolking behoren. Het onderzoek is uitgevoerd in het dorp Ndala, gelegen op het platteland in het westen van Tanzania. Van Vuuren identificeert en vergelijkt vier typen door vrouwen geleide huishoudens. Relatief behoren meer door vrouwen geleide dan door mannen geleide huishoudens tot de categorie van armste huishoudens. Van Vuuren concludeert dat huishoudens met een vrouw aan het hoofd echter niet per definitie behoren tot de armsten der armen. Tweederde heeft een gemiddeld tot hoog economisch en materieel welzijnsniveau bereikt. Van Vuuren onderzocht ook waarom huishoudens met een vrouw aan het hoofd ontstaan en veelvuldig voorkomen. Naast de invloed van demografische en economische factoren keek ze hierbij ook naar de wettelijke kaders en de invloed van historische, koloniale en missionaire activiteiten.

Mw. J.A. van Vuuren: Women striving for self-reliance. The diversity of female-headed households in Tanzania and the livelihood strategies they employ. Promotor is prof. dr. A.J. Dietz.

Nadere inlichtingen kunt u krijgen via UvA Persvoorlichting, telefoon: 020-525 2695 of e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Voor vragen over promoties en oraties Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC voorlichting, telefoon: 020-566 2929 of voorlichting@amc.uva.nl.