Universiteit van Amsterdam



Universiteit van Amsterdam

De mythen van de Republiek ontzenuwd


donderdag 12 juni 12.00 uur


Promotie Geschiedenis

De diplomaat en geschiedschrijver Lieuwe van Aitzema (1600-1669) werd vooral bekend als auteur van de Saken van staet en oorlogh, een politieke geschiedenis van de Republiek der Verenigde Nederlanden in de jaren 1621-1669. Met een mengeling van informatief bronnenmateriaal, een weergave van het publieke debat in Van Aitzema s tijd en zijn eigen opvattingen over controversiële kwesties als de Opstand, de bestandstwisten, de relatie tussen kerk en staat, het stadhouderschap en de beste staatsvorm voor de Republiek schetst Van Aitzema een fascinerend beeld van de zeventiende-eeuwse Republiek dat haaks staat op de geidealiseerde nationalistische geschiedschrijving. Dat is volgens Gees van der Plaat een van de redenen dat het werk sinds het begin van de wetenschappelijke geschiedbeoefening niet als kernbron is gebruikt. Met name door de visie van historicus en rijksarchivaris Robert Fruin (1857-1935) waart Lieuwe van Aitzema door onze geschiedenis als een cynische, heimelijk katholieke intrigant en spion. Van der Plaat stelt dat Van Aitzema een andere plaats verdient: hij houdt verschillende idealen tegen het licht, en ontzenuwt de mythen van de Republiek.

Mw. G.N. van der Plaat: Eendracht als opdracht. Lieuwe van Aitzema s bijdrage aan het publieke debat in de zeventiende-eeuwse Republiek. Promotor is prof. dr. E.O.G. Haitsma Mulier.

Nadere inlichtingen kunt u krijgen via UvA Persvoorlichting, telefoon: 020-525 2695 of e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Voor vragen over promoties en oraties Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC voorlichting, telefoon: 020-566 2929 of voorlichting@amc.uva.nl.