Universiteit van Amsterdam



Universiteit van Amsterdam

EG integreert milieubeleid onvoldoende in het overige beleid


donderdag 12 juni 14.00 uur


Promotie Internationaal milieurecht

In de afgelopen decennia heeft de Europese Gemeenschap een eigen milieupolitiek ontwikkeld. Zo zijn er maatregelen genomen om milieuvervuiling terug te dringen in de landbouw, wegtransport en energieproductie uit fossiele brandstoffen. Tegelijkertijd heeft de EG op andere beleidsvlakken echter de ontwikkeling gestimuleerd van grote agrarische bedrijven, grote wegtransportnetwerken en de liberalisering van de energiemarkt, die weer negatieve gevolgen voor het milieu hebben. Artikel 6 van het EG-verdrag bepaalt dat regels voor milieubescherming geïntegreerd moeten worden in het overige EG-beleid. Nele Dhondt analyseert de manier waarop dit integratiebeginsel in de praktijk is toegepast in de eerder genoemde beleidssectoren. Zij concludeert dat integratie van milieubeleid in andere beleidssectoren onvoldoende is, vergeleken met de eisen die Artikel 6 stelt. Integratie heeft alleen plaatsgevonden voor zover bestaand beleid of sectorspecifieke doelen dit toelaten. Er is volgens haar geen evenwicht gevonden tussen de milieudoelstellingen en de sectorspecifieke doelstellingen.

N.M.L. Dhondt: Integration of environmental protection into other EC policies. Legal theory and practice. Promotor is mw. prof. mr. H.G. Sevenster.

Nadere inlichtingen kunt u krijgen via UvA Persvoorlichting, telefoon: 020-525 2695 of e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Voor vragen over promoties en oraties Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC voorlichting, telefoon: 020-566 2929 of voorlichting@amc.uva.nl.