Gemeente Weert

04-06-2003

Gratis mee te maken
Tweede openlucht-concert op Nieuwe Markt

Op de Nieuwe Markt in Weert vindt gedurende enkele achtereenvolgende koopavonden op donderdag een serie zomeravondconcerten plaats van Weerter muziekgezelschappen en schutterijen. De concerten, die voor iedereen gratis zijn mee te maken, worden gehouden in de openlucht. De optredens beginnen steeds om 19.30 uur en eindigen om ca. 21.00 uur. Het tweede concert in de reeks vindt plaats op donderdag 12 juni a.s.

De locatie voor de concerten is de Nieuwe Markt, midden in de stad. Sinds dit plein grondig is opgeknapt is het tevens in gebruik als terrein voor evenementen in de binnenstad. De plek leent zich uitstekend voor kleinschalige gebeurtenissen van dit soort.

Donderdag 12 juni a.s.
Het tweede van de reeks concerten wordt op donderdag 12 juni gehouden door het fluit- en trommelkorps van de Schutterij St. Cornelius uit Swartbroek en het jeugdorkest en de percussiongroep van de Kerkelijke Harmonie St. Joseph.

Fluit- en trommelkorps Schutterij St. Cornelius Swartbroek Het fluit- en trommelkorps bestaat uit 28 personen. Tijdens de schuttersfeesten komt het korps uit in de tweede divisie. In deze divisie worden goede resultaten behaald. Naast het deelnemen aan de schuttersfeesten, treedt het korps ook op tijdens andere activiteiten in Swartbroek en omgeving. Zo begeleidt men bijvoorbeeld jaarlijks de Sint Maartens optocht.
Een hoogtepunt in de historie van het fluit-en trommelkorps was het behalen van het Nederlands Kampioenschap in de Tweede Divisie in 1983. Dat vele leden aan het korps zijn gehecht, blijkt uit het feit dat er 8 leden bij het korps meespelen, die er in 1983 ook al bijwaren. Het fluit- en trommelkorps is opgericht in 1958 als onderdeel van Schutterij St.Cornelius. Deze schutterij bestond toen al 5 jaar en viert dus dit jaar het 50-jarig jubileum. Het jubileumfeest wordt gevierd op 16 en 17 augustus op het feestterrein aan de Ringstraat in Swartbroek. Op zaterdag 16 augustus is er onder andere een muziekavond met de Classics Revival Band. Op zondag 17 augustus is er een Jubileum-Schuttersfeest met deelname van 30 schutterijen.

Jeugdorkest en percussiongroep van de Kerkelijke Harmonie St. Joseph De harmonie is zeer betrokken bij de opleiding en begeleiding van de jeugd. Zo werd in 1970 een afzonderlijk jeugdorkest opgericht. De harmonie zelf heeft gemiddeld zo'n 80 leerlingen die met steun van de harmonie muzieklessen volgen aan de Academie voor muziek en dans in Weert. Het Jeugdorkest staat onder leiding van de jonge dirigent Marco van Lier. Hij leidt het jeugdorkest sinds september 1999. Het jeugdorkest vormt de kweekvijver voor het harmonieorkest en de percussiongroep. Maar niet alleen het opleiden en leren samenspelen staat centraal, het jeugdorkest presenteert zich ook regelmatig middels concerten en andere activiteiten.
In december 2002 is er deel genomen aan het proms voor jeugdorkesten in Beegden. Samen met de popgroep Wisehead werd een prachtig ska/rock programma geboden.
In 1955 werd een drumband opgericht om aan de optredens van de harmonie een andere uitstraling te geven. In haar bijna vijftig jarige bestaan heeft de percussiongroep altijd een extra dimensie toegevoegd aan de optredens van de harmonie in binnen- en buitenland, waarbij met name in de begintijd veel pionierswerk werd verricht door ere-bestuurslid Jan van Ekerschot.
In 1988 speelde de toenmalige drumband nog in de derde divisie. In 1989 promoveerde zij naar de tweede divisie en in 1990 werd zij Nederlands Kampioen, waarna in 1992 promotie volgde naar de eerste divisie.
Vanaf 1996 heeft de harmonie veel geïnvesteerd in een ombouw van de drumband tot een percussion- annex malletgroep. Een malletgroep is in de provincie Limburg nog een betrekkelijk onbekend fenomeen. Mallet is een uit de Verenigde Staten overgewaaide verzamelterm voor gestemde slagwerkinstrumenten als marimba, vibrafoon, xylofoon en klokkenspel. Dit melodisch slagwerk wordt een grote toekomst voorspeld.

Sinds 1997 is de bekende slagwerkcomponist Leon Camp de muzikale leider van de groep. Onder zijn leiding wist de percussiongroep tijdens het bondsconcours in oktober 1998 een eerste prijs met promotie naar de eredivisie te behalen. Een maand later werd de band Limburgs Kampioen en kreeg men het predikaat "lof der jury". In januari 1999 tenslotte werd de landstitel behaald. De percussiongroep is op zondag 24 november 2002 Limburgs kampioen geworden. Dit schitterende resultaat beloond met lof der jury, werd gehaald tijdens concourswedstrijden georganiseerd door de Limburgse Bond van Tamboerkorpsen.