Gemeente Utrecht

Rosarium nabij Wilhelminapark mag weer gezien worden

Het Rosarium, de negentig jaar oude rozentuin aan de Prinsesselaan, is onlangs verrijkt met een nieuw hekwerk. De plaatsing van dit hek is de kroon op de opknapbeurt die de gemeente Utrecht het Rosarium geeft. De rozentuin is één van de weinige plekken in Utrecht die nog om traditioneel onderhoud vraagt. Wethouder Jan van Zanen (Openbare Ruimte
en wijkwethouder Utrecht-Oost) heropent het Rosarium op donderdag 12 juni aanstaande.

De gemeente wil met deze opknapbeurt weer een frisse wind laten waaien in de rozentuin, die al enige tijd toe was aan een grondige opknapbeurt. Het spierwitte, ijzeren spijlenhek geeft het Rosarium net die afwerking die deze in 1913 aangelegde rozentuin verdient. Het oude hekwerk van gaas was versleten en niet meer van deze tijd. Niet alleen het hekwerk, maar ook nieuw geplante rozen geven de tuin weer een fleurig aanzien. Struiken buiten het Rosarium die het zicht op de rozentuin belemmerden, zijn weggehaald. De bankjes zitten weer strak in de verf en alle rozen zijn voorzien van nieuwe naambordjes. De rozenboog die de entree van de tuin vormt, is opgeknapt en geverfd.

Hoewel delen van de tuin zijn vernieuwd, is de klus nog niet geklaard. Volgend jaar worden de andere rozenbogen in de tuin, die er nu nog wat verouderd uitzien, opgeknapt. De fontein die het centrum van de tuin accentueert, is in de afgelopen jaren verschillende keren door vandalen vernield. De gemeente herstelt de fontein nog deze zomer.

De rozentuin is zeer bewerkelijk. In het voorjaar snoeien en bemesten de tuinmannen de rozen. Zij verwijderen uitgebloeide bloemen (dan bloeit de roos langer door), spitten, maaien het gras, harken, steken de kanten en houden de paden schoon. De klimrozen binden zij ieder jaar op. Eens in de tien tot vijftien jaar -zo lang gaan rozen mee- vernieuwen zij rozen die aan vervanging toe zijn.

Het Rosarium is één van de oudste rozentuinen in ons land. In 1913 schonk rozenvereniging

´Nos jungit rosae´ het aan de burgers van de Domstad. Nog steeds komen toeristen een blik werpen op dit ontwerp van J.J. Denier van der Gon, worden er bruidsreportages gemaakt en vormt het een geliefd schilder- en tekenobject.