Gemeente Eindhoven

Persbericht: 6 juni 2003, no. 106

Officiële aanbieding tankkazemat aan museum Overloon

Op donderdag 12 juni a.s. zal wethouder A. Pastoor namens de gemeente Eindhoven de onlangs opgegraven tankkazemat officieel aanbieden aan het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum Overloon.

De tankkazemat is een in beton gestort pantservoertuig dat werd gebouwd in de Koude Oorlog en diende voor de bescherming en verdediging van de voormalige start- en landingsbanen op vliegbasis Welschap in Eindhoven.

Het bouwwerk is enige tijd geleden gevonden op een terrein dat momenteel door de gemeente Eindhoven gereed wordt gemaakt voor nieuwbouwlocatie Meerhoven. Vanwege de historische en educatieve waarde besloot de gemeente Eindhoven de tankkazemat aan het museum te schenken.

Dhr. A. Stemerdink, voorzitter van het stichtingsbestuur van het Oorlogs- en Verzetsmuseum Overloon, neemt op 12 juni a.s. de tankkazemat in ontvangst. Hierbij zijn ook aanwezig de leerlingen van de hoogste groepen van de twee basisscholen in Meerhoven; de vindplaats van de tankkazemat.

Educatief programma
Deze leerlingen volgen twee dagen eerder, op dinsdag 10 juni a.s., een speciaal lesprogramma op hun school, verzorgd door de educatieve dienst van het Oorlogs- en Verzetsmuseum.

Tijdens deze les wordt dieper ingegaan op de achtergrond van de tankkazemat, de koude oorlog en aanverwante onderwerpen. Ook zal verslag worden gedaan van het transport dat al op 21 mei j.l. heeft plaatsgevonden. Op donderdag 12 juni krijgen de leerlingen vervolgens een rondleiding door het museum en zijn ze aanwezig de officiële overhandiging van de tankkazemat.

© 2003 Gemeente Eindhoven