Gemeente Breda

Persberichten

10-06-2003

Digitheek Heuvel Breda dingt mee naar ICT-Award

Met het project "Heuvel in de Box" is Digitheek Heuvel onlangs genomineerd voor de ICT-Award. Dit is een prijs voor het beste ICT-initiatief, dat mensen en organisaties samenbrengt en kennis en ervaring ontsluit. De Digitheek zal het project, samen met negen andere genomineerden, presenteren tijdens de landelijke manifestatie "In de Buurt van ICT", die op donderdag 12 juni van 10.00 tot 17.30 uur wordt gehouden in de Passengers Terminal in Amsterdam. De manifestatie biedt een doorlopend programma met workshops, debatten en interviews, waarbij bestuurders, beleidsmakers en vooral veel professionals elkaar ontmoeten en ervaringen en kennis uitwisselen over de inzet van ICT ter verhoging van de sociale kwaliteit van de samenleving. Aan het eind van de manifestatie zullen de aanwezigen het project van hun keuze belonen met de ICT-Award. Elf organisaties, waaronder de gemeente Amsterdam, het Netwerk Digitale Trapvelden, De Stichting Nederland Kennisland en het Instituut voor Publiek en Politiek tekenen voor de organisatie van de manifestatie.

Het project "Heuvel in de Box" staat voor het ombouwen en inrichten van leegstaande panden in de wijk tot een (digitale) kijkdoos. Een soort informatiecentrum voor huidige en toekomstige bewoners met verrassende en interessante informatie over verleden, heden en toekomst van de wijk Heuvel. Gestart wordt in het zogenaamde Vierkantje, een nieuwbouwproject voor 256 woningen van woningbouwvereniging Laurentius.

Het project wordt samen met Woningbouwvereniging Laurentius, de Brede school, het opbouwwerk, de Stichting Wijkbelang Heuvel en de Digitheek ontwikkeld. De woningbouwvereniging stelt enkele leegstaande panden ter beschikking, verricht de nodige aanpassingen en levert maquettes, foto´s en informatiemateriaal over de toekomst van de buurt. Het opbouwwerk organiseert en begeleidt het bewonersproces van communicatie en zelfwerkzaamheid. Op het vlak van ICT zet de Digitheek haar expertise en vrijwillig kader in. Zo komt er een digitale fototentoonstelling, worden er drie exposities (over vroeger, nu en de toekomst), een driedimensionale presentatie en een interactieve website gemaakt. Op de website, die samen met bewoners wordt gemaakt, staat de nodige informatie over de voortgang van het project. Op deelaspecten van het project worden studenten en stagiaires ingezet. De kinderen uit Heuvel worden door de Brede school uitgedaagd om een kijkdoos te maken. Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door op een eigengemaakte website hun visie te geven op de toekomst van de wijk. Het project, dat de betrokkenheid en onderlinge communicatie van de huidige en toekomstige bewoners van het Vierkantje wil vergroten, is een soort blauwdruk. Het concept en de werkwijze kunnen na afloop worden ingezet voor andere bouwprojecten in herstructureringsgebieden in Breda. Door een intensieve samenwerking tussen diverse geledingen in een buurt en de inzet van ICT kan de sociale kwaliteit van de wijk worden verhoogd.

Breda, 10 juni 2003