Algemene Onderwijsbond

PERSAANKONDIGING

11 juni 2003, Utrecht / Zoetermeer.

Kort geding tegen minister van Onderwijs: 12 juni

Donderdag 12 juni aanstaande, 09.00 uur, dient het kort geding dat de centrales voor overheids- en onderwijspersoneel hebben aangespannen tegen het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Ondanks het klemmende verzoek neemt minister Van der Hoeven geen afstand van haar brief van 28 mei. In deze brief kondigt zij het wegbezuinigen van OALT aan en adviseert zij gemeenten en schoolbesturen nu alvast voorbereidende maatregelen te nemen om per 1 augustus 2004 alle betrokken docenten uit hun huidige functie te kunnen ontslaan. Volgens de onderwijsbonden heeft deze brief helemaal geen rechtsgrond.

Zonder overleg met de Tweede Kamer en de sociale partners deelde minister Van de Hoeven de gemeenten en schoolbesturen mee de bekostiging van OALT per 1 augustus 2004 te zullen beëindigen. M.a.w: bereid u voor op het ontslaan van OALT-leerkrachten. Het overleg wil zij in een later stadium voeren. In het Overlegbesluit Onderwijspersoneel is vastgelegd dat overleg tussen de minister en de sociale partners 'open en reëel' moet zijn. Dus zonder een van tevoren vaststaande uitkomst. Dit overleg is niet geweest en is, zeker nu blijkt dat de werkgevers het advies van de minister al opvolgen, ook niet meer mogelijk. Evert de Jong, Onderwijsbond CNV: "Natuurlijk zijn wij als onderwijsbonden veel meer gebaat bij goed overleg dan bij strijd. We vroegen de minister dan ook de brief van tafel te halen en het overleg te starten. Zij nam deze handreiking niet aan, maar liet schriftelijk weten niet tegemoet te komen aan het verzoek."

Het gaat om 1400 leerkrachten, waarvan de grote meerderheid werkt als taalondersteuner (taalondersteuning is het leren van Nederlands, door gebruik te maken van de moedertaal). De afgelopen twee jaar zijn met subsidie van het ministerie de betreffende docenten bijgeschoold en zijn er speciale lespakketten ontwikkeld. Deze subsidie loopt tot 1 augustus 2004, het moment waarop de minister het hele project wil beëindigen. Liesbeth Verheggen, Algemene Onderwijsbond (AOb): "Zelfs in haar overdrachtsdossier schrijft de minister dat zij taalondersteuning belangrijk vindt. Toch wil ze 1400 docenten die hiervoor speciaal zijn opgeleid ontslaan. Juist nu het project goed op de rit staat en vruchten blijkt af te werpen."

Het eerste kabinet Balkenende wilde met ingang van 1 augustus 2004 het OALT-project, en dus de taalondersteuning, stopzetten. Na het demissionair worden van dit kabinet werd het dossier controversieel verklaard, waardoor het bezuinigingsplan niet kon doorgaan. Minister Van der Hoeven wil deze bezuiniging nu toch per 1 augustus 2004 doorvoeren. De betrokken organisaties (AOb, Onderwijsbond CNV, CMHF en AVS) vinden de handelwijze van de minister zeer onbehoorlijk.

Voor de redactie:
Plaats en tijd: donderdag 12 juni 2003, 09.00 uur, Paleis van Justitie, Prins Clauslaan 60, Den Haag Algemene Onderwijsbond (AOb), Marc Mathies, 030 2989210 / 06 53 41 01 59 Onderwijsbond CNV, Kees van Kortenhof, 06 53 20 47 36 / 079 3202040