Gemeente Voorschoten

Persberichten - Great women: Voorschotense vrouwen op Den Haag Sculptuur 2003
Uitgebracht op: woensdag 11 juni 2003

Burgemeester Verver en Zuster Hippolyte O.P., bewoonster van Huize Bijdorp, zijn vereeuwigd voor de foto-expositie Role models (modelvrouwen). De foto-expositie maakt onderdeel uit van de internationale tentoonstelling Den Haag Sculptuur 2003. De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, mevrouw Maria van der Hoeven, opent deze tentoonstelling 12 juni 2003 in de Kloosterkerk te Den Haag, Lange Voorhout 4.

Een professionele fotografe heeft de opdracht gekregen portretten te vervaardigen van dertig "Zuid-Hollandse Voorbeeldige Vrouwen". De fotografe, Viviane Sassen, heeft daarvoor vijftien vrouwelijke Zuid-Hollandse burgemeesters benaderd met het verzoek samen met een "voorbeeldige vrouw" uit haar omgeving te poseren.

Geen onbekende

Burgemeester mevrouw W.M. Verver-Aartsen is graag op de uitnodiging van Viviane Sassen ingegaan. De burgemeester heeft op haar beurt Zuster Hippolyte Witkamp O.P. gevraagd samen met haar te poseren. Voor veel Voorschotenaren is Zuster Hippolyte geen onbekende: zij heeft zich decennialang ingezet voor het parochiewerk in Voorschoten en is zelfs nu op hoge leeftijd nog immer actief binnen de Voorschotense gemeenschap. Zuster Hippolyte woont sinds de jaren zeventig in het Voorschotense kloosterbejaardenoord Huize Bijdorp.

Great Women

In de tentoonstelling Den Haag Sculptuur 2003 wordt vanuit het thema "Voorbeeldige Vrouwen / Great Women" een overzicht getoond van de manier waarop beeldend kunstenaars gestalte geven aan de Vrouw en Vrouwen in de 20ste eeuw. Monumentale beelden van vrouwen in de rol van model, muze, icoon, symbool en boegbeeld zullen aan het Lange Voorhout te zien zijn. De billboards waarop de Voorschotense Role Models staan afgebeeld, bevinden zich rond de Hofvijver in Den Haag.

De foto-expositie Role model is de provinciale bijdrage aan Den Haag Sculptuur en een initiatief van de stichting voor kunst en cultuur in Zuid-Holland, Het Kunstgebouw.


- einde bericht -