FAVV-Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (België)


Persbericht van : 11 / 06 / 2003

klassieke vogelpest: verdere versoepelingen in de provincies Antwerpen en Limburg

Vanaf donderdag 12 juni om 00u00 worden de beperkende maatregelen in de provincies Antwerpen en Limburg versoepeld. Dit maakt dat beide provincies (met uitzondering van het nog bestaande toezichtsgebied midden-Antwerpen inclusief herbevolkingsgebied en het Limburgs herbevolkingsgebied) onder de nog steeds geldende maar minder strenge nationale maatregelen komen te staan.

De maatregelen die in het toezichtsgebied midden-Antwerpen en de herbevolkingsgebieden van Limburg en Antwerpen, (= 10 km-zones) nog gelden zijn onder
andere:


1. Het verzenden van levend pluimvee en broedeieren naar andere lidstaten van de Europese Unie of naar derde landen is verboden.
2. Het vervoer van pluimvee en broedeieren is verboden, behalve volgens de voorschriften van het FAVV.
3. De afvoer van consumptie-eieren vanaf pluimveebedrijven en vanaf pakstations waar pluimvee aanwezig is, is verboden, behalve volgens de voorschriften van het FAVV.
4. Het vervoer van pluimveemest en gebruikt strooisel is verboden, behalve volgens de voorschriften van het FAVV.
5. Alle pluimvee moet worden binnengehouden in de bedrijfsgebouwen.
6. Van elk vervoermiddel dat een bedrijf verlaat waar pluimvee wordt gehouden, moeten de wielen en de banden worden ontsmet met een door het FAVV toegelaten ontsmettingsmiddel.
7. De bedrijfsdierenarts moet éénmaal per week, met een interval van tenminste vier dagen, een periodieke bedrijfscontrole uitvoeren op alle pluimveebedrijven.

Het vervoerverbod geldt in het toezichtsgebied en de herbevolkingsgebieden eveneens voor particulieren, zij kunnen zich des te gevolg ook geen nieuw pluimvee aanschaffen. Enkel voor professionele pluimveebedrijven in het Antwerps toezichtsgebied worden procedures voorzien om aanvoer van levend pluimvee mogelijk te maken.

Eén uitzondering: de beperkingen die golden voor de reisduiven worden overal teruggebracht tot het niveau van de voorwaarden tot het uitlaten, vervoeren en verzamelen die gelden in gans België. Vanaf heden kunnen alle Belgische duivenliefhebbers onder dezelfde voorwaarden aan wedstrijden deelnemen.

Vandaag is begonnen met het uitzetten van de eerste verklikkerkippen in de vroegere Limburgse haarden. Pas na het met gunstig gevolg afwerken van deze procedure alsook van het bloedonderzoek bij hobby-pluimvee in de 3-km-zones zal kunnen overgegaan worden tot de herbevolking van de commerciële pluimveehouderij in deze regio´s.