Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Den Haag, 11 juni 2003

'Tijdens informatie minder aandacht gevraagd voor Integratie en Veiligheid'

Meer dan 100 maatschappelijke organisaties en bedrijven hebben gedurende de formatieonderhandelingen een brief aan de informateurs gestuurd en deze op de site 'www.geachteformateur.nl' geplaatst. De meeste aandacht werd dit keer gevraagd voor de onderwerpen arbeid, sociale zekerheid en economie en zorg en welzijn. Onderwerpen die bij de vorige verkiezingen veel aandacht kregen - zoals integratie en migratie en veiligheid zijn dit keer minder aangedragen.

Voor het eerst in de geschiedenis zijn al deze brieven overzichtelijk gerubriceerd terug te vinden op een website: www.geachteformateur.nl. Aanleiding voor het initiatief is de roep om een transparanter en opener formatieproces. Op de speciale formatiewebsite van de RVD wordt wel gewezen op de mogelijkheid een brief te sturen aan de informateurs, inclusief de adresgegevens. Of de brief ook wordt gelezen, wordt niet vermeld. Een transparanter formatieproces is gebaat bij publicatie van ingezonden brieven. "Wij pleiten ervoor dat bij de volgende formatie de RVD deze taak op zich neemt. Een dergelijke site voorziet namelijk duidelijk in een behoefte", aldus initiatiefnemer Michel van Schie van adviesbureau Winkelman en Van Hessen uit Den Haag. Bedrijven en organisaties als KLM, NOC*NSF, de Consumentenbond en de ANWB hebben hun brief aan de kabinetsonderhandelaars openbaar gemaakt.

Einde bericht

www.geachteformateur.nl is een initiatief van Winkelman en Van Hessen. Het doel is tweeledig. De site moet een brug slaan tussen maatschappelijke organisaties en politici door een platform voor informatie en discussie te creëren. Daarnaast helpt het initiatief inzicht te krijgen in het werkelijke effect van brieven aan de informateur op de inhoud van het kabinetsbeleid. De website werd op vrijdag 31 januari geopend door burgemeester Deetman van Den Haag.

Achtergrondinformatie (