De Unie


Beveiliging: Stand van zaken paritaire commissies

12 juni 2003 - Stand van zaken bij de paritaire werkcommissies, commissie overwerk en commissie Sociale zekerheid, in de beveiligingsbranche sector.

Commissie overwerk:
Deze commissie is naar aanleiding van de laatste CAO afspraken in het leven geroepen. Namelijk zijn sociale partners van mening dat overwerk momenteel een probleem is dat aangepakt dient te worden. In de VPB CAO hebben sociale partners afspraken gemaakt over de wijze waarop het probleem overzichtelijk gemaakt kan worden, respectievelijk aangepakt kan worden.
In deze commissie zitten een aantal vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers. Het doel van deze commissie is in kaart brengen van de hoeveelheid van overwerk en de oorzaken hiervan in de sector door middel van een onderzoek.

De commissie heeft ATOS (onderzoek en adviesorganisatie) die zich gespecialiseerd heeft op het gebied van Arbeidsrust en tijdenwet de opdracht gegeven om bovengenoemd probleem in kaart te brengen. Vanaf 26 mei jl. is ATOS bezig met het uitvoeren van het onderzoek naar overwerk in de sector.

Dit onderzoek geschiedt middels enquêtes die beveiligingsmedewerkers en planners via een speciaal daarvoor ontwikkelde website (http://atos.nl/overwerk) kunnen invullen. Deze afgeschermde website wordt middels een password beveiligd. De antwoorden van medewerkers zullen verwerkt worden door Atos. Met de antwoorden van de medewerkers zal strikt vertrouwelijk omgegaan worden.

Het onderzoek wordt grootscheeps aangepakt: zo'n 17.000 werknemers. Beveiligingsmedewerkers en planners zijn uitgenodigd om aan het Onderzoek mee te doen. In de voor hen bestemde brief wordt uitgelegd dat er een onderzoek naar overwerk in de branche plaatsvindt en dat hun medewerking in dat onderzoek van belang is. In de brief krijgt de te enquêteren medewerker een password toegewezen . Middels deze unieke code kan de medewerker inloggen op de website. Daarnaast garandeert de code dat de medewerker de enquête slechts éénmaal kan invullen.

De medewerking van de werknemers is van belang, aangezien het probleem van overwerk een gezamenlijk probleem is dat aangepakt moet worden.

De uitkomsten van het onderzoek zullen vanaf juli 2003 verwacht worden.

Commissie Sociale zekerheid:
Deze commissie is ook paritaire samengesteld conform de afspraak in de laatste VPB CAO. De opdracht van deze commissie is het verzamelen van gegevens over ziekteverzuim cijfers in de branche en het informeren van partijen over de ontwikkelingen op dit gebied en respectievelijk brengen van adviezen aan de sociale partners (gevraag of ongevraagd) over de aanpak van het ziekteverzuim.

Er ligt in middels al een initiatiefvoorstel van de commissie bij de sociale partijen om de Arbo-convenant ook voor deze sector af te sluiten. Op het moment als partijen besluiten om dit convenant af te sluiten dan betekent dit dat er een gezamenlijk plan van aanpak zal komen voor de hele branche om de branche gezonder te maken.

Met vriendelijke groet,

Suat Koetloe
Bestuurder

donderdag, 12 juni 2003