Actueel

Bouwvergunning kantoortorens station onrechtmatig
Bron: Rechtbank Arnhem

Datum actualiteit: 12-06-2003

Bij uitspraak van 11 juni 2003 heeft de rechtbank bepaald dat het besluit van burgemeester en wethouders van Arnhem, waarbij bouwvergunning is verleend voor de twee kantoortorens in het stationsgebied Arnhem Centraal, onrechtmatig is. Burgemeester en wethouders zullen de aanvraag om bouwvergunning nu opnieuw moeten beoordelen.

Een van de beroepschriften was ingediend door Leefbaar Arnhem. De rechtbank heeft echter geoordeeld dat deze politieke partij terecht door burgemeester en wethouders in bezwaar niet-ontvankelijk is verklaard. Op grond van de Algemene wet bestuursrecht moet er bij een rechtspersoon, om ontvankelijk te zijn, sprake zijn van een in het bijzonder te behartigen belang. Een politieke partij, zo heeft de rechtbank in de uitspraak overwogen, is een vereniging die behartiging van het algemeen belang nastreeft.

Naast het beroepschrift van Leefbaar Arnhem zijn nog drie andere beroepschriften ingediend, in totaal ondertekend door tien personen. Van deze tien zijn er vier door de rechtbank ontvankelijk geacht, omdat zij vanuit hun woning uitzicht zullen hebben op de kantoortorens.

Een van de bezwaren tegen de bouwvergunning betrof de technische ruimten, die volgens het bouwplan boven op de kantoortorens moeten komen. Met deze ruimten meegerekend worden de torens hoger dan het bestemmingsplan toelaat. Burgemeester en wethouders hebben de technische ruimten echter niet meegerekend, omdat in het bestemmingsplan ook is bepaald dat "kleine elementen, zoals schoorstenen van beperkte afmetingen, daklijsten, liftopbouwen en technische ruimten" niet worden meegeteld bij het bepalen van de hoogte van het bouwwerk.
In de uitspraak heeft de rechtbank geoordeeld dat die benadering niet juist is. Hoewel technische ruimten in de bepaling zijn genoemd als voorbeeld van kleine elementen, stelt de rechtbank dat daarmee nog niet is gegeven dat technische ruimten altijd, in welke vorm en van welke grootte dan ook, als "klein element" kunnen worden aangemerkt. De technische ruimten die op de kantoortorens zouden moeten komen kunnen, aldus de rechtbank, gelet op hun lengte, breedte en hoogte in relatie tot de kantoortorens als geheel, niet worden beschouwd als klein element en hadden dus moeten worden meegeteld bij het bepalen van de hoogte van de torens.

In de overige aangevoerde bezwaren, die onder meer betrekking hadden op sociale veiligheid, windhinder en welstand heeft de rechtbank verder geen tweede aanleiding gezien om het besluit onrechtmatig te achten.

Het gevolg van de uitspraak is niet dat de bouwvergunning nu definitief van tafel is. De procedure wordt met de uitspraak een stap teruggezet naar de bezwaarschriftenfase; burgemeester en wethouders zullen daarin de aanvraag om bouwvergunning opnieuw moeten bekijken, mede in het licht van de (ontvankelijke) bezwaren. Daarbij moet op grond van de Wet op de Ruimtelijke Ordening ook de mogelijkheid worden onderzocht om vrijstelling te verlenen van de overtreden hoogtebepaling in het bestemmingsplan.