Exact Holding NV

Persbericht, 12 juni 2003

Een consortium onder leiding van Exact is voornemens een bod uit te brengen op aanzienlijk meerderheidsaandeel in Softline Limited

Exact Software ("Exact") kondigde vandaag aan samen met Ivan Ferrer, een minderheidsaandeelhouder van Softline, een bod te willen gaan uitbrengen op een aanzienlijk meerderheidsaandeel in Softline Limited, mocht de uitkomst van het due dilligence onderzoek naar tevredenheid zijn. Het voornemen is de bedrijfsonderdelen van Softline over te nemen, met een totale waarde van circa ZAR 569 miljoen (EUR 61 miljoen). Softline, een in Zuid-Afrika gevestigde ontwikkelaar van accounting- en salarissoftware voor het midden- en kleinbedrijf, behaalt 55% van zijn omzet in Australië en Noord-Amerika.

Softline Limited, een Zuid-Afrikaanse beursgenoteerde onderneming, ontwikkelt software voor salarisadministratie, accounting en CRM onder een aantal merknamen (PASTEL, Sybiz, Accountmate, en andere merken), waarbij het zich richt op het MKB in Zuid-Afrika (45% van de omzet), Australië (33% van de omzet) en Noord-Amerika (22% van de omzet). De omzet voor het boekjaar dat eindigde op 31 maart 2002 bedroeg ZAR 487 miljoen (EUR 52 miljoen tegen de huidige koers), met een operationele marge van 17.3%. De producten passen goed binnen de productstrategie van Exact doordat zij een aanvulling op het wereldwijde aanbod van Exact vormen in specifieke functionele en geografische gebieden.

Voordat dit bod door Exact en Ivan Ferrer werd gedaan heeft een consortium, waaraan het management van Softline Limited deelneemt, een bod uitgebracht op de bedrijfsonderdelen van Softline, waarbij de totale waardering van de onderneming uitkwam op totaal circa ZAR 510 miljoen (EUR 54 miljoen). Het voorgenomen bod van Exact en Ivan Ferrer waardeert de onderneming op circa ZAR 569 miljoen (EUR 61 miljoen). Na aftrek van de transactiekosten en beschikbare vrije kasmiddelen in de onderneming zal de totale netto financieringsbehoefte uitkomen op circa ZAR 450 miljoen (EUR 48 miljoen).

Volgende stappen

De volgende stap in dit proces is een due diligence onderzoek. Naar verwachting zal deze due diligence niet langer duren dan twee weken. Wanneer het onderzoek naar tevredenheid wordt afgesloten, zullen Exact en Ivan Ferrer een bod uitbrengen dat voor de aandeelhouders- vergadering aan de aandeelhouders, waarin het bod van het management zal worden besproken, zal worden bekendgemaakt.

Vooruitzichten voor Softline Limited

Softline zal blijven functioneren als een zelfstandige business unit binnen Exact en zal de bestaande merken in Zuid-Afrika, Australië en Noord-Amerika blijven ondersteunen en onderhouden. Na de overname zal Ivan Ferrer als CEO van de onderneming fungeren. Hij is de oprichter en voormalig CEO van Pastel Software, dat is overgenomen door Softline, en heeft voorheen verschillende posities in het management bij Softline bekleed.

Dit persbericht houdt geen bindende aankondiging in van een bod onder de South African Securities Regulation Code.

Over Exact Software

Exact Holding N.V., gevestigd in Delft, Nederland, is een vooraanstaand leverancier van moderne accounting, salaris, CRM en ERP-oplossingen voor het Midden- en Klein Bedrijf en divisies van multinationals. Hoewel de producten in elk bedrijfsproces uitgebreide functionaliteiten bieden, ondersteunen ze een snelle implementatie.

Exact Software biedt in 26 talen software aan aan klanten in 126 landen. Wereldwijd bedient de onderneming meer dan 160.000 tevreden klanten. Exact Software heeft meer dan 2000 medewerkers in Europa, Noord en Zuid-Amerika, het Midden-Oosten, Azië, Afrika en Australië. Exact Holding N.V. staat sinds juni 1999 genoteerd aan Euronext Amsterdam. In 2002 behaalde Exact een omzet van EUR 214 miljoen, met een netto resultaat voor amortisatie van goodwill van EUR 35 miljoen. Exact behaalt 44% van haar omzet in Nederland, 27% in Noord Amerika en 28% in andere landen.

De Exact Group heeft een duidelijke missie: voor middelgrote bedrijven wereldwijd één van de topaanbieders zijn op het gebied van geïntegreerde boekhoud-, ERP-, HRM- en CRM-software in een elektronische wereld.

Over Softline Limited

Softline ontwikkelt en levert software voor accounting en salarisadministratie voor het midden- en kleinbedrijf, met een duidelijks strategische focus. Softline is opgericht in 1988, in de jaren dat de moderne software-industrie zijn vorm begon te krijgen. Sinds februari 1997 is Softline genoteerd aan de JSE effectenbeurs in Zuid-Afrika. Vanuit haar startpositie in Zuid-Afrika heeft Softline een sterke positie in het buitenland weten te verwerven, met als kern een zestiental steden in Australië, Canada en de Verenigde Staten.

Over Ivan Ferrer
De heer Ivan Ferrer (51) heeft Pastel Software in 1987 opgericht en die onderneming uitgebouwd tot een van de meest succesvolle softwarebedrijven in Zuid-Afrika, met een dominante positie in de markt voor accountingsoftware voor het MKB. De producten van Pastel werden daarnaast in 36 landen verkocht en in negen talen vertaald. Pastel werd in 1999 door Softline overgenomen. De heer Ferrer is minderheidsaandeelhouder van Softline.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Exact Holding N.V. Tel: +31 (015) 2613714

---- --