Ingezonden persbericht

Persbericht NLIP, Den Haag, 12 juni 2003


***Samenwerking NIVRA-NLIP levert hulpmiddel veilig internetten aan MKB***
Uit onderzoek is gebleken dat het MKB behoefte heeft aan voorlichting en praktische tips over veilig internetten. De branchevereniging Nederlandse Internet Providers (NLIP) heeft in samenwerking met het Koninklijk Nederlands Instituut van Registeraccountants (NIVRA) een Veilig Internet Diagnose-Instrument ontwikkeld voor accountants en andere intermediairs in het MKB.

Veiligheidsproblemen kun je verminderen als je bewust bent van de risico's die je loopt. Hoe bewuster je je hiervan bent, hoe meer je in staat bent om maatregelen te treffen. Met deze insteek namen het NIVRA en de NLIP deel aan de overheidscampagne "Surf op Safe" van het Project bewustwording en voorlichting veilig internetten, een landelijke campagne die tot doel heeft om de particulier en klein zakelijke gebruiker bewuster te maken van de veiligheidsrisico's van internetgebruik en te nemen maatregelen. Ondernemers maken in toenemende mate gebruik van het internet, maar vaak hebben ze onvoldoende kennis van en/of aandacht voor de veiligheidsrisico's. NIVRA en NLIP hebben een Veilig Internet Diagnose-instrument opgesteld om voorlichting en praktische tips te geven over veilig internetten.

Het Veilig Internet Diagnose-Instrument dient als hulpmiddel voor met name intermediairs in het MKB om snel de beveiligingsrisico's in een onderneming in kaart te kunnen brengen en ontbrekende maatregelen te kunnen identificeren. De praktijkhandreiking biedt een praktische tweestappenaanpak. In het eerste deel worden de veiligheidsrisico's in heldere taal beschreven. Zo kan de specifieke beveiligingsbehoefte van een bedrijf worden ingeschat. Ook worden enkele maatregelen voorgesteld. Het tweede deel bevat een checklist en een diagnose-instrument. Het doorlopen van de checklist geeft direct een duidelijk beeld van de beveiligingssituatie en laat zien waar deze tekort schiet.

NIVRA en NLIP hebben deze praktijkhandreiking opgesteld als een eerste hulpmiddel. Voor verdere advisering is contact met de eigen accountant en/of internetprovider aanbevolen.}

U kunt de pratijkhandreiking hier downloaden:
http://www.nlip.nl/nl/info/main/veiliginternetten.pdf