AutoRai

12-6-2003

Opel Vectra stationwagon te bestellen vanaf oktober

Over een paar maanden zal de Vectra reeks compleet zijn: om precies te zijn eind november, want dan staat de nieuwe Opel Vectra stationwagon in de showroom, kort na zijn wereldpremière op de 60ste internationale autotentoonstelling van Frankfurt (van 11 tot 21 september).

Voor die tijd vanaf oktober is de auto al te bestellen. Met een laadvolume tot maar liefst 1.850 liter en een laadlengte van bijna twee meter kan de elegante stationwagon net zoveel lading vervoeren als een Omega, terwijl hij tegelijkertijd ook nog eens aanzienlijk meer knie- en beenruimte biedt achterin. De knie- en beenruimte bedraagt respectievelijk 94 en 967 millimeter.

De basis voor deze ruimte wordt gevormd door de 2.83 meter lange wielbasis, dezelfde als die van de Opel Signum. De nieuwe Vectra stationwagon (lengte/breedte/hoogte: 4.82/1.79/1.50 meter) zal gebouwd worden in Rüsselsheim waar de modernste autofabriek ter wereld staat. Het nieuwe ruimtewonder van Vectra biedt praktische oplossingen zoals het variabele FlexOrganizer concept voor de laadruimte, een elektrisch bedienbare achterklep met afstandsbediening of de volledig wegklapbare trekhaak.

Innovatieve veiligheids- en comfortelementen omvatten onder meer het high-tech Adaptive Forward Lighting (AFL) koplampsysteem en de optioneel leverbare ergonomisch gecertificeerde, Multi-Contour bestuurdersstoel met klimaatbeheersing. Wat motoren betreft, is vanaf het begin een brede range aan ECOTEC motoren leverbaar variërend van 100 tot 211 pk met onder meer de nieuwe 3.0-liter V6 common rail turbo-diesel en Opels eerste direct ingespoten benzinemotor.

Na de Vectra sedan, GTS en de Signum is de Vectra stationwagon het vierde afzonderlijke model gebaseerd op de derde generatie Vectra dat op de markt komt. De nieuwe Vectra stationwagon is gericht op klanten die op zoek zijn naar een elegante en veelzijdige auto met veel ruimte voor zowel passagiers als bagage en goede rijeigenschappen, zegt Carl-Peter Forster, voorzitter en algemeen directeur van Opel, daarbij opmerkend dat het nieuwe model een voortzetting is van Opels 50 jaar lange traditie als stationwagon fabrikant.

Aan het uiterlijk van de nieuwe Vectra stationwagon vallen, behalve de lange wielbasis, de vloeiend gevormde zijramen op boven de opvallende schouderlijn, die helemaal tot achteraan de auto doorloopt. De achterkant van de auto wordt duidelijk geaccentueerd door de in het oog springende achterlichten die als het ware om de achterzijde van de auto heengevouwen zijn.

Het interieur van de Vectra stationwagon biedt behalve ruimte ook veel praktische en comfortabele oplossingen. De optionele Travel Assistant bijvoorbeeld, zoals voor het eerst gezien in de Signum. Deze handige, multifunctionele armsteun is geplaatst tussen de twee buitenste achterstoelen en bestaat uit twee uitklapbare tafeltjes, een koeler, een afvalbakje, bekerhouders, twee 12-volts aansluitingen en een houder voor een draagbare DVD-speler alsmede een Twin Audio-aansluiting voor gescheiden audio programmas (radio of CD) vóór- en achterin de auto. Twin Audio is evenals de Travel Assistant als optie leverbaar.

Een ander hoogtepunt van de nieuwe Vectra stationwagon is het zogenaamde FlexOrganizer systeem, dat praktische en netjes geordende opbergmogelijkheden biedt in de laadruimte. De basis voor dit systeem wordt gevormd door twee rails die zijn aangebracht op de achterste zijpanelen. Naar behoefte kan de gebruiker aan deze rails een flexibel systeem van bagagenetten en neerklapbare verdelers bevestigen, waardoor gescheiden opbergruimtes ontstaan. Deze verdeelde laadsecties kunnen op maat geconfigureerd worden naar elke transportbehoefte.

De laadruimte wordt tegen ongewenste kijkers beschermd door een verwijderbaar afdekscherm, dat de laadruimte compleet bedekt op dezelfde hoogte als de laagste hoek van het raam. Daarnaast zijn er ook nog enkele geïntegreerde opbergvakken: één in de achterzijde van de kofferbak en twee in de achterste zijschermen, die nog eens extra privacy bieden.

Als optie is het mogelijk de vloer van de laadruimte te bedekken met een opvouwbaar, aan twee kanten te gebruiken vloerkleed. Eén zijde van het kleed heeft een velours oppervlak, terwijl de andere kant is bedekt met eenvoudig schoon te maken rubber. Het kleed bedekt de volledige laadruimte inclusief de neergeklapte rugleuningen van de achterstoelen. De driezits achterbank is in delen neerklapbaar (60:40) en heeft een geïntegreerd skiluik. Voor een ieder die iets wil vervoeren langer dan twee meter is bovendien nog een neerklapbare passagiersstoel vóór beschikbaar.

De brede opening van de achterklep van de Vectra stationwagon zorgt ervoor dat de laadruimte gemakkelijk toegankelijk is. Een elektrisch bedienbare achterklep met afstandsbediening is optioneel leverbaar. In dat geval kan de achterklep eenvoudig met een druk op de knop van de autosleutel of van binnenuit geopend worden; bovendien kan de klep daarmee ook nog eens halverwege, of op elke gewenste hoogte, gestopt en vervolgens vergrendeld worden. Om de klep te sluiten, volstaat een simpele druk op de knop van de sleutel, of op de handig geplaatste knop op de achterklep zelf. Om krassen te voorkomen bij het laden, is de bovenkant van de achterbumper afgedekt met een speciale beschermende laag.

De volledig wegklapbare trekhaak is een praktische en elegante optie. Volledig uit het zicht geplaatst onder de achterbumper, kan de trekhaak ontkoppeld worden door een hendel in de kofferbak over te halen om de haak vervolgens met de voet in de juiste positie te brengen waarna hij op die plaats vergrendeld kan worden. Wanneer de haak niet langer nodig is, kan hij eenvoudig worden weggeklapt door de haak eerst te ontgrendelen en deze vervolgens met de voet in de oorspronkelijke uitgangspositie - volledig uit het zicht onder te bumper - te plaatsen.

Bij de introductie van de Opel Vectra stationwagon zullen vanaf het begin vier benzinemotoren en drie turbodiesels, afkomstig uit de ECOTEC familie, leverbaar zijn. Het motorengamma bestaat onder andere uit drie nieuw ontwikkelde, uit aluminium vervaardigde motoren, die ook al in de Signum worden aangeboden. Het betreft hier de 2.2-liter direct ingespoten benzinemotor met 114 kW (155 pk), de 129 kW (175 pk) 2.0 turbomotor (benzine) en de 3.0-liter V6 turbodiesel CDTI met een vermogen van 130 kW (177 pk). De topmotor voor de Vectra stationwagon is de krachtige 155 kW (211 pk) sterke 3.2 V6 ECOTEC benzinemotor.

De uitstekende rijeigenschappen van de nieuwe Vectra stationwagon komen voort uit de lange wielbasis en het Interactive Driving System (IDS) met ESPPlus (standaard in combinatie met de 3.2 V6 en 3.0 DTi motor vanaf Comfort). De plus staat voor de nieuwste generatie van het elektronische stabiliteitsprogramma waarmee selectieve remingrepen kunnen worden uitgevoerd op zelfs drie wielen. Ook biedt de nieuwe Vectra stationwagon een hoog niveau op het gebied van passieve veiligheid. Hiervoor zorgen de uitzonderlijk stabiele passagiersconstructie, vóór- en zijairbags, hoofdairbags vóór en achter en driepunts veiligheidsgordels voor alle stoelen. De nieuwe Vectra stationwagon is ook uitgerust met Opel's gepatenteerde Pedal Release System, actieve hoofdsteunen vóór, twee in hoogte verstelbare hoofdsteunen voor de achterstoelen en twee Isofix kinderzitje bevestigingspunten voor de buitenste achterstoelen.

Kopers van een Vectra stationwagon zijn verzekerd van een hoge restwaarde en lage onderhoudskosten dankzij het reparatievriendelijke ontwerp, de uitgebreid gegalvaniseerde carrosserie (12 jaar garantie op doorroesten) en lange onderhoudsintervallen (twee jaar/benzinemotoren 30.000 km; dieselmotoren tot 50.000 km).