Gemeente Amersfoort

Jury nomineert zeven organisaties voor de Vrijwilligersprijs

datum: 12 juni 2003

De jury van de Amersfoortse Vrijwilligersprijs heeft onlangs uit 43 inzendingen zeven vrijwilligersorganisaties geselecteerd. Deze organisaties zijn uitgenodigd voor de tweede ronde en maken kans op de prijs van 2.300 euro die dit jaar voor de vijfde keer wordt uitgereikt tijdens de Stadsbrunch voor Vrijwilligers op 30 augustus.

De jury is ook dit jaar weer van mening dat de inzendingen getuigen van een enorme inzet en enthousiasme. De organisaties die meedingen naar de prijs hebben laten zien dat ze werken voor zinvolle doelen. Bij haar keuze hanteert de jury drie categorieën:
1. Zorg en hulpverlening

2. Evenementen en publieksactiviteiten

3. Overige werkvelden, zoals sport en speeltuinen
In de categorie Zorg en hulpverlening zijn genomineerd: Meridiaancollege, vestiging 't Hooghe Landt.
Na een pilotjaar heeft de school voor de leerlingen uit de tweede klassen vrijwilligerswerk structureel opgenomen in het jaarprogramma. EHBO Sint Joris.
Een organisatie met 210 vrijwilligers die mensen opleiden voor het EHBO-reanimatiediploma en die eerste hulp verlenen bij evenementen en plaatselijke activiteiten.
Zonnebloem, afdeling Hoogland.
Een organisatie met 24 vrijwilligers die aandacht geeft aan en activiteiten organiseert voor mensen die niet vanzelfsprekend kunnen meedoen aan de samenleving.
Stichting Welzijn Amersfoort, project Buurtbemiddeling. 19 Vrijwilligers zetten zich in om conflicten tussen buren op te lossen door bemiddeling.

In de categorie Evenementen en publieksactiviteiten zijn genomineerd: Stichting Vijverconcerten.
Een groep van 25 vrijwilligers die gratis concerten organiseert. De stichting creëert hiermee tevens een ontmoetingsplek. Museum Flehite, educatief project.
Een groep van zeven vrijwilligers ontvangen jaarlijks groepen van 200 basisscholen voor historische projecten.

In de categorie Overige werkvelden is genomineerd: Gehandicapten Sportvereniging Amersfoort & omstreken. In totaal 40 vrijwilligers zorgen voor het sportaanbod van lichamelijk- en visueel gehandicapte sporters. Zij willen de integratie bevorderen van gehandicapten en niet-gehandicapten.

Jury
De onafhankelijke jury bestaat uit de volgende leden: De heer Tommel, oud-secretaris van Volkshuisvesting (voorzitter) Mevrouw Bolscher, notaris in Amersfoort
Mevrouw Duijnker, adviseur Raad van Bestuur van Portaal De heer Kutluer, trainer en adviseur bij Odyssee De heer Quaadgras, journalist van Amersfoort NU

Bekendmaking winnaar
De genomineerde organisaties zijn uitgenodigd om zich op 1 juli aanstaande te presenteren aan de jury. Ze kunnen dan duidelijk maken waarom zij denken de Vrijwilligersprijs te verdienen. De jury maakt op grond hiervan een keuze, maar houdt die voorlopig nog geheim. Op zaterdag 30 augustus, tijdens de jaarlijkse Stadsbrunch voor Vrijwilligers wordt de winnaar bekend gemaakt. Latei Centrum voor Bouwen en Wonen stelt de tweede (1000 euro) en derde (500 euro) prijs ter beschikking.